Κόσμος

Σεισμοί στην Ιταλία: Αγωνία, απεγκλωβισμοί και δεκάδες δονήσεις [pics, vids]

 Δύσκολη μέρα ξημέρωσε για την Ιταλία καθώς η Γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει. Από το πρωί της Τετάρτης (18-01-2017) έχουν σημειωθεί δεκάδες σεισμοί στην κεντρική Ιταλία, ενώ ο τελευταίος καταγράφηκε πριν από λίγο, περίπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), και είχε μέγεθος 2,5 Ρίχτερ. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους για θύματα ενώ μία μάνα με το παιδί της βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ένας αγνοούμενος μετά από χιονοστιβάδα.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το μικρό παιδί και την μητέρα του έξω από την πόλη Τέραμο της κεντρικής Ιταλίας. Βρίσκονταν σε κτίριο αγροτικού τουρισμού που κατέρρευσε μερικώς εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμών και της πίεσης του χιονιού πάνω στην στέγη.

 Η γυναίκα και το παιδί της μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν υποθερμία, αλλά η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Παράλληλα, οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να εντοπίσουν και τους τρεις κτηνοτρόφους οι οποίοι αγνοούνταν στην περιφέρεια Μάρκε. Όπως διαπιστώθηκε, είναι καλά στην υγεία τους.

Δεκάδες σεισμοί μέσα σε 8 ώρες – Ο χιονιάς “αλωνίζει” την περιοχή

Για ακόμη μία φορά δοκιμάζονται οι κάτοικοι της Κεντρικής Ιταλίας καθώς μέσα σε μόλις 8 ώρες δεκάδες σεισμοί ταρακούνησαν τις περιφέρειες Λάτσιο, Ούμπρια και Μάρκε. Οι τέσσερις μεγάλοι σεισμοί είχαν μέγεθος από 5,1 – 5,8 Ρίχτερ ενώ σε πολλές περιοχές, συνεχίζει να χιονίζει αδιάκοπα και οι κάτοικοι ζητούν να καθαριστούν άμεσα οι δρόμοι για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RAI, στα σύνορα των περιφερειών της Ρώμης και της Λ’Άκουιλα ενδέχεται να υπάρχουν θύματα λόγω καταρρεύσεων που προκλήθηκαν από τις σεισμικές δονήσεις και από το βάρος του χιονιού.

Τι έχει προηγηθεί

Συνολικά είναι επτά ήταν οι δονήσεις που έγιναν αισθητές νωρίς το πρωί της Τετάρτης (18.01.2017) στην κεντρική Ιταλία και μάλιστα… μαζεμένες. Οι τρεις είχαν μέγεθος από 5 ως και 5,5 Ρίχτερ και σκόρπισαν τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.

Το επίκεντρο του σεισμού που έπληξε στις 10:25 το πρωί την κεντρική Ιταλία επανακαθορίσθηκε, στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αματρίτσε (στο χωριό Καπιτινιάνο), η οποία είχε πληγεί ήδη από τον Εγκέλαδο τον περασμένο Αύγουστο. Το Ιταλικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού στους 5,3 βαθμούς και το εστιακό βάθος του 9 χιλιόμετρα.

Το μέγεθος της δεύτερης σεισμικής δόνησης, η οποία έπληξε σήμερα την περιοχή της κεντρικής Ιταλίας γύρω από το χωριό Αματρίτσε, ήταν 5,5 βαθμοί.

Στις 12:26 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε τρίτη δόνηση με μέγεθος 5,4 Ρίχτερ. Στο διαδίκτυο από νωρίς είχαν κάνει την εμφάνισή τους video από τη στιγμή του σεισμού.

Κλειστά τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες – Φρένο τραβάει το μετρό

Αύριο, Πέμπτη (19.01.2017) σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ιταλίας οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ στην Ρώμη, για προληπτικούς πάντα λόγους, διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών του μετρό.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο της κεντρικής Ιταλίας βιώνουν τεράστιο ψυχολογικό στρες, διότι η σεισμική αυτή δραστηριότητα, η οποία τους περασμένους μήνες προκάλεσε την ουσιαστική εξαφάνιση ολόκληρων χωριών, μοιάζει ατέλειωτη.

 

Uffa #terremotos #scorsa in un ora 3 scorsa fortisima #uffa #terremoto2017

A video posted by ISABEL TORRES (@ysabeltorres2) on

 

Earthquake Again in Rome.. Keep Safe Everybody…

A video posted by Lari Bautista (@papikorn) on

 

Studenti fuori le scuole a Roma dopo le scosse di terremoto.

A photo posted by Pedro Armocida (@pedroarmocida) on

 

Evacuazione

A photo posted by Graye Floriana Romolo (@grayefloriana) on

Ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης δήλωσαν στη Rai ότι πρόκειται για την ίδια σεισμική δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε στις 24 του περασμένου Αυγούστου στην περιοχή του Αματρίτσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 13
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 3
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 2