Κόσμος

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Στους 1124 ο απολογισμός των νεκρών – Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού που έπληξε την ανατολική πλευρά του Αφγανιστάν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ξεπερνά πλέον τους 1 100 νεκρούς, σύμφωνα με την αφγανική πτέρυγα της Ερυθράς Ημισελήνου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αφγανική πτέρυγα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ερυθρά Ημισέληνος επιβεβαίωσε την Τρίτη (02.09.2025) ότι 1124 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε στην πόλη Νανγκαρχάρ, στα ανατολικά του Αφγανιστάν. Η καταστροφή προκάλεσε επίσης τουλάχιστον 3.251 τραυματίες και την καταστροφή περισσότερων από 8.000 κατοικιών.

Οι δονήσεις του σεισμού, ιδιαίτερα έντονες στα ανατολικά του Αφγανιστάν, προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες.

Οι ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου συνεχίζουν τις προσπάθειες για να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες και στήριξη στις οικογένειες που εκτοπίστηκαν.

Κάτοικοι αβοήθητοι

Σε πολλές περιοχές, η σφοδρότητα της δόνησης άφησε πίσω της μόνο ερείπια. Στο Μαζαρντάρα, ένα από τα πιο πληγμένα χωριά, οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να σώσουν τους τραυματίες, μεταφέροντάς τους σε αυτοσχέδια φορεία. Αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, εκφράζουν την απόγνωσή τους: «Σχεδόν όλο το χωριό κατέρρευσε. Ο σεισμός χτύπησε γύρω στα μεσάνυχτα, παιδιά, ηλικιωμένοι και νέοι βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Χρειαζόμαστε βοήθεια για να ανασύρουμε τα σώματα», δηλώνει ένας επιζών.

Ένας τραυματίας από τον σεισμό στο Αφγανιστάν
Ένας τραυματίας από τον σεισμό στο Αφγανιστάν / REUTERS / Sayed Hassib

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν περίπου σαράντα πτήσεις για την απομάκρυνση των τραυματιών και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Αφγανιστάν παραμένει μία από τις χώρες πιο ευάλωτες σε θανατηφόρους σεισμούς. Το 2023, ένας σεισμός στην επαρχία Χεράτ είχε προκαλέσει τον θάνατο 1.500 ανθρώπων και την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοικιών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS