Κόσμος

Σερβία – Βούτσιτς: Μού είπαν να δεχτώ το σχέδιο για το Κόσοβο αλλιώς θα έχουμε βαριές συνέπειες

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι η ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία που του παρουσίασε την Παρασκευή το σχέδιο για το Κόσοβο,τον προειδοποίησε πως ενδεχόμενη απόρριψή του θα είχε βαριές συνέπειες για τη Σερβία.

«Μου είπαν: Θα αντιμετωπίσετε πρώτον, τη διακοπή της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεύτερον, τη διακοπή και την απόσυρση των επενδύσεων, τρίτον, θα ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που θα βλάψουν τη Σερβία. Αυτό μου επαναλήφθηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και κάθε φορά αντιδρούσα έντονα» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται de facto μόνο η αποκαλούμενη γαλλογερμανική πρόταση και επανέλαβε την πρόθεση του να συμμετάσχει στο διάλογο επ’ αυτού του σχεδίου.

Επεσήμανε ότι η διατήρηση μιας «παγωμένης σύγκρουσης» αποτελεί την χειρότερη επιλογή και για αυτό –έκρινε– είναι ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Προκειμένου να αντικρούσει επικριτές του στο εσωτερικό, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι δεν υπέγραψε κανένα έγγραφο και ανέφερε ότι όταν φτάσει η διαδικασία στο τελικό στάδιο και χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις, θα αποφανθούν το κοινοβούλιο και ο λαός.

Αναφερόμενος στα ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν στην Σερβία για να αποδεχθεί το σχέδιο, ο Βούτσιτς ανέφερε πως «αυτή την φορά έφεραν μόνο το μαστίγιο», όμως συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε καλύτερα νέα. Ζήτησα διάφορα πράγματα, υποστήριξη και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρόεδρος της Σερβίας θα έχει τις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο με κόμματα της αντιπολίτευσης και κοινωνικούς φορείς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1