Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Σλοβενία: Αύξηση 1,9% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, το α’ τρίμηνο του 2014

Σλοβενία: Αύξηση 1,9% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, το α’ τρίμηνο του 2014

Οι εξαγωγές συνέχισαν και το α’ τρίμηνο του 2014 να αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της σλοβενικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Όπως ανακοινώθηκε, το α’ τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1,9%, σε ετήσια βάση, έπειτα από μια εξίσου θετική (+2,1%) πορεία που κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (σε ετήσια βάση) ανάπτυξης, επετεύχθη παρά τη μικρή συρρίκνωση που καταγράφηκε στην εγχώρια κατανάλωση, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σλοβενίας.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, οι θετικές εξωτερικές τάσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2013, συνεχίστηκαν και το α’ τρίμηνο του 2014, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό “κομμάτι” της επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, ο εμπειρογνώμονας της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Άνζε Πόντναρ, τόνισε ότι η σλοβενική οικονομία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την εξωτερική ζήτηση.

Στη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2014, η αξία των εξαγωγών σημείωσε αύξηση 4,7%, λαμβάνοντας “ώθηση” από την εξωτερική ζήτηση για ηλεκτρικές συσκευές και μηχανοκίνητα οχήματα. Το ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 2,3%, που είναι μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (το τελευταίο του 2013).

Σύμφωνα με τον κ. Πόντναρ, η εγχώρια κατανάλωση το α’ τρίμηνο του 2014 συρρικνώθηκε ελαφρά (κατά 0,2%) σε ετήσια βάση.

Από την άλλη πλευρά, μια θετική εξέλιξη ήταν η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών (+0,6%) μέσα σε 18 μήνες.
Το α’ τρίμηνο του 2014, η μεγαλύτερη αύξηση σε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας καταγράφηκε στον τομέα των κατασκευών (+15,8%). Εξάλλου, αύξηση 9,1% κατέγραψε ο τομέας της γεωργίας-αλιείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2014: Σλοβενία: Νίκη του συντηρητικού μπλοκ δείχνουν τα αποτελέσματα

Στο 13,9% η ανεργία στη Σλοβενία τον Μάρτιο

Αυξήσεις σε τσιγάρα-ποτά στη Σλοβενία για να κλείσει η “τρύπα” του προϋπολογισμού

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε