Κόσμος

Σλοβενία: Αύξηση 1,9% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, το α’ τρίμηνο του 2014

Οι εξαγωγές συνέχισαν και το α' τρίμηνο του 2014 να αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της σλοβενικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όπως ανακοινώθηκε, το α’ τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1,9%, σε ετήσια βάση, έπειτα από μια εξίσου θετική (+2,1%) πορεία που κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (σε ετήσια βάση) ανάπτυξης, επετεύχθη παρά τη μικρή συρρίκνωση που καταγράφηκε στην εγχώρια κατανάλωση, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σλοβενίας.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, οι θετικές εξωτερικές τάσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2013, συνεχίστηκαν και το α’ τρίμηνο του 2014, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό “κομμάτι” της επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, ο εμπειρογνώμονας της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Άνζε Πόντναρ, τόνισε ότι η σλοβενική οικονομία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την εξωτερική ζήτηση.

Στη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2014, η αξία των εξαγωγών σημείωσε αύξηση 4,7%, λαμβάνοντας “ώθηση” από την εξωτερική ζήτηση για ηλεκτρικές συσκευές και μηχανοκίνητα οχήματα. Το ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 2,3%, που είναι μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (το τελευταίο του 2013).

Σύμφωνα με τον κ. Πόντναρ, η εγχώρια κατανάλωση το α’ τρίμηνο του 2014 συρρικνώθηκε ελαφρά (κατά 0,2%) σε ετήσια βάση.

Από την άλλη πλευρά, μια θετική εξέλιξη ήταν η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών (+0,6%) μέσα σε 18 μήνες.
Το α’ τρίμηνο του 2014, η μεγαλύτερη αύξηση σε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας καταγράφηκε στον τομέα των κατασκευών (+15,8%). Εξάλλου, αύξηση 9,1% κατέγραψε ο τομέας της γεωργίας-αλιείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2014: Σλοβενία: Νίκη του συντηρητικού μπλοκ δείχνουν τα αποτελέσματα

Στο 13,9% η ανεργία στη Σλοβενία τον Μάρτιο

Αυξήσεις σε τσιγάρα-ποτά στη Σλοβενία για να κλείσει η “τρύπα” του προϋπολογισμού

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρόμος σε λούνα παρκ στις ΗΠΑ: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που καλώδιο παιχνιδιού σπάει – Δύο τραυματίες
Στα πλάνα φαίνεται η καμπίνα του παιχνιδιού να είναι στον αέρα όταν ξαφνικά πέφτει με δύναμη στο έδαφος, καθώς ένα από τα καλώδια που το συγκρατούσαν φαίνεται να σπάει απότομα
Λούνα Παρκ
Φρίκη στις ΗΠΑ: Πατέρας δολοφόνησε τη σύζυγο και τα έξι παιδιά τους – Έβαλε φωτιά στο σπίτι, έκαψε τα κατοικίδια και αυτοκτόνησε
Οι πολίτες της κοινότητας ειδοποίησαν τις αρχές για έντονη μυρωδιά καπνού, κατά την κατάσβεση οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς του ζευγαριού και των παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών
Μέλη της κοινότητας συγκεντρώνονται στο Duncan Woods στο Grand Haven του Μίσιγκαν, για να θρηνήσουν και να τιμήσουν οκτώ μέλη μιας τοπικής οικογένειας που έχασαν τη ζωή τους σε μια τραγωδία που συγκλόνισε την κοινότητα