Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Στόχος επιθέσεων το αμερικανικό προξενείο στην Πεσαουάρ – Οι Ταλιμπάν την ευθύνη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών μετά τις 11:00 στο αμερικανικό προξενείο στην Πεσαουάρ…

Οι νεκροί από την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων επιτιθέμενων, που φορούσαν παραπλανητικά πακιστανικές στρατιωτικές στολές κι ήταν άριστα οπλισμένοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι τουλάχιστον έξι, όπως μεταδίδουν πακιστανικά ΜΜΕ και κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό τραυματιών. 

Τουλάχιστον πέντε εκρήξεις ακούστηκαν από την περιοχή του προξενείου, το οποίο βρίσκεται κοντά σε στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα της επαρχίας των Βορειο-Δυτικών Συνόρων. Επί ένα 20λεπτο, οι επιτιθέμενοι έβαλλαν κατά του προξενείου, πρώτα στον περίγυρό του και τελικά κατά του ίδιου του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Αζάμ Ταρίκ, μιλώντας στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, από άγνωστη τοποθεσία «οι Αμερικανοί, εχθροί μας είναι (…) εμείς κάναμε την επίθεση κατά του προξενείου τους στην Πεσαβάρ, σχεδιάζουμε κι άλλες παρόμοιες επιθέσεις». 
 
” Είδα ενόπλους να επιβαίνουν σε ένα αυτοκίνητο. Ορισμένοι από αυτούς κρατούσαν εκτοξευτήρες οβίδων. Αρχικά πυροβόλησαν εναντίον της φρουράς ασφαλείας στο φυλάκιο κοντά στο προξενείο και στη συνέχεια το ανατίναξαν”, δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι πληροφορίες που φτάνουν από την περιοχή είναι συγκεχυμένες ενώ σύμφωνα με το BBC επικράτησε πανδαιμόνιο στους δρόμους γύρω από το αμερικανικό προξενείο. 

Το μπαράζ επιθέσεων καταδίκασε «με πολύ έντονο τρόπο» ο Λευκός Οίκος. Ο Ρόμπερτ Γκιμπς, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε και την «πολύ μεγάλη ανησυχία» των ΗΠΑ.

Νωρίτερα 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση αυτοκτονίας σε χώρο που γινόταν το συνέδριο του κόμματος Παστούν. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε