Κόσμος

Συνάντηση Πούτιν – Άσαντ στο Σότσι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Σύρος ομόλογός του, Μπασάρ αλ Άσαντ, τάχθηκαν υπέρ της αναβίωσης «του πολιτικού διαλόγου», με στόχο τον τερματισμό του επταετούς πολέμου στη Συρία, κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συνάντησης στο Σότσι.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής του ρωσικού κράτους και του Σύρου ομολόγου του έπειτα από ένα σύντομο τετ α τετ τον Δεκέμβριο στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόσυρση μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Οι δύο πρόεδροι είχαν επίσης συναντηθεί τον Νοέμβριο, και πάλι στο Σότσι, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, στη νότια Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, που μετέβη στο Σότσι για μια επίσκεψη εργασίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας προέβαλε λίγα πλάνα από τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Την Παρασκευή (18.05.2018) ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κάνει δεκτή την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ άμεσα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν συνεχάρη τον πρόεδρο της Συρίας για τις «επιτυχίες των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων» που επέτρεψαν «να δημιουργηθούν περαιτέρω οι συνθήκες για την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας σε ευρεία κλίμακα».

«Με την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας, στην πιο ενεργή φάση της, οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη συριακή επικράτεια» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες «ξένες δυνάμεις» αναφερόταν.

«Σταθερότητα»

«Ο επόμενος στόχος είναι, βεβαίως, η οικονομική ανάκαμψη και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι συνθήκες «σταθερότητας βελτιώνονται» στη Συρία, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μπασάρ αλ Άσαντ, «ανοίγοντας την πόρτα στην πολιτική διαδικασία που ξεκινήσαμε πριν από κάποιο καιρό» είπε σε δηλώσεις, που μεταφράστηκαν από το Κρεμλίνο.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο διότι ορισμένες χώρες δεν θέλουν η σταθερότητα να επικρατήσει εκ νέου στη Συρία. Εντούτοις, με εσάς και με άλλους εταίρους και φίλους, θα συνεχίσουμε να προχωράμε αποφασιστικά στη διαδικασία της διευθέτησης με στόχο την ειρήνη» τόνισε.

«Χάρη στις στρατιωτικές επιτυχίες, θα καταφέρουμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση στη χώρα, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των συμπολιτών μας στα σπίτια τους» επισήμανε ο Άσαντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1