Κόσμος

Συνελήφθη χάκερ που υπέκλεβε την εφορία

 Ο χάκερ που συνελήφθη στην Λετονία, υπέκλεβε την εφορία και έδινε στη δημοσιότητα τους μισθούς κρατικών λειτουργών.

Οι αστυνομικές αρχές της Λετονίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι εντόπισαν τον άνδρα που έγινε λαϊκός ήρωας στη χώρα όταν υπέκλεψε φορολογικά δεδομένα, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, για να αποκαλύψει τους παχυλούς μισθούς που εξακολουθούν να λαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο άνδρας που συνελήφθη την Τετάρτη είναι ο χάκερ με την επωνυμία “Νίο”. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Λετονίας πρόκειται για τον Ίλμαρς Πόικανς, ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης στο τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Λετονίας.

Σε βάρος του Πόικανς, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, ασκήθηκε δίωξη. Η ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ότι ο ερευνητής “παραδέχτηκε πλήρως την ενοχή του”, όμως ο συνήγορός του, Αλεξέις Λοσκούτοφς, απέρριψε αυτήν την “ομολογία”. “Τους είπε όλα όσα έκανε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παραδέχεται την ενοχή του”, είπε ο Λοσκούτοφς, που ήταν παλαιότερα επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο “Νίο” έγινε διάσημος στις αρχές του χρόνου, όταν έδωσε στη δημοσιότητα τα φορολογικά στοιχεία κρατικών αξιωματούχων, ορισμένοι από τους οποίους λάμβαναν υψηλούς μισθούς ή μπόνους μολονότι η κυβέρνηση έχει περικόψει τις συντάξεις, αύξησε τους φόρους και μειώνει τη σπατάλη.

Η Λετονία έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και λαμβάνει οικονομική βοήθεια ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο “Νίο” επικοινωνούσε κυρίως μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης “Τουίτερ” και δήλωσε ότι προσπαθούσε να αποκαλύψει την υποκρισία των υψηλόβαθμων στελεχών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μέση Ανατολή: Νέο ρεσάλτο Αμερικανών πεζοναυτών σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Αραβική Θάλασσα
Οι αμερικανικές δυνάμεις άφησαν το πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του, αφού διενήργησαν έλεγχο και βεβαιώθηκαν πως το Blue Star III δεν κατευθυνόταν σε ιρανικό λιμάνι
Πλοίο
Θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ σκηνοθετεί ο ίδιος τις απόπειρες δολοφονίας του
Η τελευταία θεωρία λέει ότι ο Τραμπ είναι «μετρ της χειραγώγησης και θα έκανε τα πάντα για να κερδίσει τις εκλογές του 2024, ακόμη και να προσλάβει κάποιον να τον πυροβολήσει» όπως εξήγησε ερευνητής ειδικευμένος
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα: «Η μητέρα μου σας είχε ερωτευτεί» – Τα αστεία του προέδρου και η αναφορά στους γονείς του
Η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα στις ΗΠΑ, είναι γεγονός με τον Ντόναλντ Τραμπ και...
Βασιλιάς Κάρολος και Ντόναλντ Τραμπ