Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Η κίνηση του Μακρόν που άφησε τους πάντες… άφωνους

Τα είχε… πάρει από χθες ο Εμανουέλ Μακρόν με την αδυναμία της Ε.Ε. να καταλήξει σε συμφωνία για τα τέσσερα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το «διευθυντήριο» της Ένωσης. Και σήμερα πριν ξεκινήσει η νέα Σύνοδος Κορυφής έκανε κάτι που άφησε τους πάντες άφωνους.

Φτάνοντας στο κτίριο όπου γίνονται οι συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν παρήγγειλε δυο μεγάλα φύλλα χαρτί και ζήτησε να του τα πάνε στο διαμέρισμα της γαλλικής αντιπροσωπείας.

[read4more]

Μόλις έφτασε και αφού η διαταγή του είχε γίνει… πράξη, ο Μακρόν πήρε τα δυο φύλλα χαρτί και άρχισε να σχεδιάζει δυο επιλογές: η μια με βάση το σενάριο πως ο Φρανς Τίμερμανς θα ήταν ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και στο δεύτερο το σενάριο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το Politico, ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε δυο χρωματιστά στυλό: ένα μπλε (για τον Τίμερμανς) και κόκκινο (για την φον ντερ Λάγεν).

Και μετά, πήρε το χαρτί, το δίπλωσε και το πήρε μαζί του πηγαίνοντας να συναντήσει τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, είπε αξιωματούχος που ήταν μπροστά στο περιστατικό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος που σύμφωνα με το Politico, είχε την ιδέα να προταθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν για την προεδρία της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μια πρόταση που την αποκάλυψε πρώτα στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συμφώνησε με το σχέδιό του. Την πρόταση αυτή Μακρόν και Μέρκελ τη συζήτησαν χθες. Περιμένοντας (και ήταν πολλές οι ώρες) να αρχίσει και η νέα Σύνοδο Κορυφής, οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τις φήμες πως είχαν συγκρουστεί για τα πρόσωπα που θα επιλέγοντας για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από το politico.eu

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για εισαγωγές φυσικού αερίου» – Στις 13:45 η συνάντηση με Μητσοτάκη
Η δήλωση Ζελένσκι έγινε πριν από την σημερινή άφιξή του στην Ελλάδα, πρώτο σταθμό των επισκέψεών σε χώρες της Ευρώπης - Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντηθεί με τον Κώστα Τασούλα και τον Νικήτα Κακλαμάνη
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 60
Χακάν Φιντάν: Ιστορική παραίσθηση η μη αποδοχή της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
Ισχυρίστηκε ότι «στο βόρειο τμήμα ζουν Τούρκοι, στο νότιο τμήμα ζουν Έλληνες και, χάρη στην παρουσία του τουρκικού στρατού, από το 1974 και μετά, συνεχίζεται η ζωή χωρίς να έχει ανοίξει ρουθούνι»
Χακάν Φιντάν