Κόσμος

Συρία: Απόλυτη… “εφαρμογή” της εκεχειρίας – 14 νεκροί από χημικά όπλα

Δεκατέσσερις περιπτώσεις ασφυξίας, ανάμεσά τους και ενός παιδιού που υπέκυψε, αναφέρθηκαν την Κυριακή (25.02.2018) μετά τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ κατά της ανατολικής Γούτα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Γιαακούμπ, ένας από τους γιατρούς που φρόντισε τους ασθενείς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι «υπάρχουν υποψίες για χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα για επίθεση με αέριο χλωρίνης».

Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι κάνει χρήση χημικών όπλων, κατηγορείται και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες για χρήση αερίου χλωρίνης.

«Επειτα από εκτόξευση ρουκέτας από αεροσκάφος, 14 περιπτώσεις ασφυξίας αναφέρθηκαν στην περιοχή του Σιφουνίγε και προκλήθηκε ο θάνατος ενός παιδιού. Μία γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Ενας από τους ασθενείς, ηλικίας 3 ετών, πέθανε από ασφυξία», εξήγησε ο γιατρός που τους φρόντισε. «Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οσμή χλωρίου στα ρούχα και στο δέρμα, πολλοί έχουν αναπνευστικές δυσκολίες και ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα», διευκρίνισε.

Στέλεχος της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, κατηγόρησε στον λογαριασμό του στο Twitter το καθεστώς της Δαμασκού ότι έκανε χρήση «αερίου χλωρίνης».

Η Μόσχα όμως, αφοσιωμένος σύμμαχος της Δαμασκού, επιρρίπτει τις ευθύνες στους αντάρτες.

«Προετοιμάζουν μία προβοκάτσια, που προβλέπει χρήση τοξικών ουσιών ώστε να κατηγορηθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις ότι κάνουν χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού», είχε σπεύσει να ανακοινώσει προληπτικά σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Στις 22 Ιανουαρίου, το Παρατηρητήριο είχε αναφέρει 21 περιπτώσεις ασφυξίας στην ανατολική Γούτα, όπου κάτοικοι και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για επίθεση με αέριο χλωρίνης.

Στις 13 Ιανουαρίου, ανάλογη επίθεση είχε ως στόχο την περιφέρεια της Ντούμα, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ρόλος της Μελάνια στις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της στις σκέψεις του προέδρου
Η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του συζύγου της, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας Guardian
Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ
Πέθανε ο Τζιμ Λόβελ σε ηλικία 97 ετών, ο αστροναύτης πίσω από το «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»
Ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, που οδήγησε το Apollo 13 σε μια θαυματουργή επιστροφή στη Γη το 1970, πέθανε σε ηλικία 97 ετών – Η BBC του αφιέρωσε έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό
Ο Τζιμ Λόβελ το 2006