Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Συρία: Ξεκίνησε! Πληροφορίες για αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας εναντίον Κούρδων!

Συρία
Φωτογραφία από Twitter / @Ozkok_A

Παγκόσμιος συναγερμός, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε βάση Κούρδων κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Ο Τραμπ έδωσε το ελεύθερο στον Ερντογάν να “μπει” στην Συρία και όλοι φοβούνται πως (ότ)αν συμβεί αυτό θα έχει μοναδικό στόχο την “εκκαθάριση” των Κούρδων.
Αναφορές από διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για το πρώτο “χτύπημα” με τουρκικά ΜΜΕ και τον ίδιο τον Τσαβούσογλου να επιβεβαιώνουν!
Στην δημοσιότητα το πρώτο βίντεο που φέρεται να δείχνει το αεροπορικό “χτύπημα”.

Ο Τραμπ άνοιξε την πόρτα κι ο Ερντογάν… μπήκε; Όλα ξεκίνησαν με το «ελεύθερο» που έδωσε ο Πλανητάρχης στον Ερντογάν να «μπει» στην Συρία… Η απόσυρση των στρατευμάτων, που ανακοινώθηκε αργά χθες από τον Λευκό Οίκο, έχει επικριθεί έντονα και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές , καθώς εγείρει ανησυχίες ότι ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Πλέον, υπάρχουν και οι πρώτες αναφορές για αεροπορική επιδρομή κατά βάσης Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, στην επαρχία Αλ-Χασάκα, που διεξήγαγε σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Και μάλιστα υπάρχει και το πρώτο βίντεο, που φέρεται να δείχνει την στιγμή του “χτυπήματος” στα σύνορα κοντά στην Συρία

Επιβεβαιώνουν τουρκικά ΜΜΕ

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει η τουρκική Daily Sabah: “Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε να βομβαρδίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το PKK στην πόλη al-Malikiyah στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Το τουρκικό πυροβολικό ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις του YPG στις γύρω περιοχές της πόλης Malikiyah, που βρίσκεται ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το αίτημα που υπέβαλλε ο Τούρκος πρόεδρος στο Κοινοβούλιο για την επέκταση του δικαιώματος της Τουρκίας να διεξάγει διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας για έναν ακόμη χρόνο.

Το αίτημα, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, έδινε στον τουρκικό στρατό το δικαίωμα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου του 2018 έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2019“.

Δείτε το δημοσίευμα

Συρία

Επιβεβαίωση και από Τσαβούσογλου!

“Οι ενέργειες της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία είναι ένα προσωρινό μέτρο”, ανέφερε εν τω μεταξύ σύμφωνα πάντα με το Sputnik ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Ζαουάντ Ζαρίφ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, λέγοντας ότι το βήμα της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή είναι προσωρινό, ανέφερε το ιρανικό ΥΠΕΞ. Με τη σειρά του, ο κ. Ζαρίφ τόνισε ότι η Τεχεράνη αντιτίθεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και θεωρεί ζωτικής σημασίας τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι έκανε επιδρομή στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK.

Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που με βάση τις μαρτυρίες στο Twitter δείχνουν τουρκικά στρατεύματα να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Συρία.

Δείτε τις φωτογραφίες

Πάντως, υπήρξαν γρήγορα αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η αεροπορική επιδρομή έγινε κοντά στα σύνορα με την Συρία και όχι σε συριακό έδαφος.

Τι γνωρίζουμε για το πρώτο αεροπορικό “χτύπημα” που φέρεται να έχει ήδη γίνει

Πιο συγκεκριμένα, το sputnik μεταδίδει πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, όπως μετέδωσε η τηλεόραση al-Mayadeen του Λιβάνου.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία», μετέδωσε το Al-Mayadeen επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή.

Το SDF δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποχώρησαν από τα σύνορα με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, κατά παράβαση συμφωνιών με τους Κούρδους συμμάχους τους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εδάφη στη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία προτίθεται να διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων.

“Είστε μόνοι σας” το μήνυμα του Πενταγώνου στην Τουρκία!

Οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο. Αυτό έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο, που κράτησε αποστάσεις από μια επιχείρηση απειλητική για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

Click4more: «Γκρεμοτσακίζεται» η τουρκική λίρα μετά τις απειλές Τραμπ!

«Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.

Αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν την Άγκυρα με αναστολή της συμμετοχής της στο NATO εάν επιτεθεί εναντίον των Κούρδων

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Γερουσία θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ακόμα και να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της από το ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε ο Γκρέιαμ σε ένα μήνυμά του στο Twitter.

Click4more: Απίστευτες απειλές Τραμπ εναντίον Τουρκίας! «Θα την καταστρέψω ολοσχερώς»!

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ένα γεράκι και στενός σύμμαχος του Τραμπ, εξήγησε ότι εργάζεται με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις βαν Χόλεν επί του νομοσχεδίου και ελπίζει για μια πλειοψηφία, επαρκή για να αντιμετωπίσει ένα προεδρικό βέτο.

«Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας την «απόφαση του Τραμπ να προδώσει» τους Κούρδους.

Μέλη και των δύο κομμάτων κατακεραύνωσαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις, που υπήρξαν ο βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε ότι η απόφαση θα θεωρηθεί ως «προδοσία» των Κούρδων και η Ουάσινγκτον ως ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος».

Με πληροφορίες από: sputniknews.com / dailysabah.com.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις