Κόσμος

Συρία: Ο στρατός των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι σκότωσε ηγέτη οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως χθες Παρασκευή (23.08.2024)  διεξήγαγαν «στοχευμένο» αεροπορικό βομβαρδισμό στο έδαφος της Συρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ηγέτης της οργάνωσης Τανζίμ Χουράς αντ Ντιν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα.

Επρόκειτο για τον Αμπού Αμπντ αρ Ραχμάν αλ Μάκι, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς έγινε ο βομβαρδισμός στη Συρία.

Η οργάνωση Τανζίμ Χουράς αντ Ντιν «συνδέεται με την δύναμη της αλ Κάιντα στη Συρία» κι ενστερνίζεται τον σκοπό της να διαπράξει «επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων», σημείωσε η CENTCOM.

Ο Αμπού Αμπντ αρ Ραχμάν αλ Μάκι ήταν «υψηλόβαθμος ηγέτης» της αρμόδιος για «τρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία», κατά την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε νωρίτερα ότι πλήγμα drone εναντίον μοτοσικλέτας σε νότιο τομέα της επαρχίας Ιντλίμπ σκότωσε τον άνδρα, που κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση ήταν σαουδάραβας υπήκοος.

Στη Συρία παραμένουν ανεπτυγμένα σχεδόν 900 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού με αποστολή να αποτρέψει την ανασύνταξη και εκ νέου ισχυροποίηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Μετά την ισχυροποίηση και την κεραυνοβόλα προέλασή του το 2014, όταν κυρίευσε αχανείς τομείς της επικράτειας της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ κι επέβαλε καθεστώς τρόμου, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει, δεχόμενο επιθέσεις από πολλαπλές κατευθύνσεις και στις δυο χώρες.

Παρά την ήττα της, πυρήνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης παραμένουν ενεργοί και στις δυο χώρες. Στη Συρία, αναδιπλώθηκαν στην αχανή έρημο από όπου εξαπολύουν επιθέσεις στοχοποιώντας τόσο τον συριακό στρατό όσο και παράταξη με κυρίαρχο στοιχείο τους Κούρδους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1
Σοκάρει Έλληνας του Τέξας για τις φονικές πλημμύρες: «Μία συμμαθήτρια των παιδιών μου βρέθηκε πνιγμένη και μία άλλη αγνοείται» - Ξεπερνούν τους 68 οι νεκροί
Πάνω από 68 νεκροί, εκ των οποίων 21 παιδιά, ο νεότερος τραγικός απολογισμός από τις βιβλικές καταστροφές στο Τέξας - 24 παιδιά μεταξύ των αγνοουμένων
Τέξας
10
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε στο μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε στην Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ 1