Κόσμος

Συρία: Ο στρατός των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι σκότωσε ηγέτη οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως χθες Παρασκευή (23.08.2024)  διεξήγαγαν «στοχευμένο» αεροπορικό βομβαρδισμό στο έδαφος της Συρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ηγέτης της οργάνωσης Τανζίμ Χουράς αντ Ντιν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα.

Επρόκειτο για τον Αμπού Αμπντ αρ Ραχμάν αλ Μάκι, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς έγινε ο βομβαρδισμός στη Συρία.

Η οργάνωση Τανζίμ Χουράς αντ Ντιν «συνδέεται με την δύναμη της αλ Κάιντα στη Συρία» κι ενστερνίζεται τον σκοπό της να διαπράξει «επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων», σημείωσε η CENTCOM.

Ο Αμπού Αμπντ αρ Ραχμάν αλ Μάκι ήταν «υψηλόβαθμος ηγέτης» της αρμόδιος για «τρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία», κατά την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε νωρίτερα ότι πλήγμα drone εναντίον μοτοσικλέτας σε νότιο τομέα της επαρχίας Ιντλίμπ σκότωσε τον άνδρα, που κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση ήταν σαουδάραβας υπήκοος.

Στη Συρία παραμένουν ανεπτυγμένα σχεδόν 900 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού με αποστολή να αποτρέψει την ανασύνταξη και εκ νέου ισχυροποίηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Μετά την ισχυροποίηση και την κεραυνοβόλα προέλασή του το 2014, όταν κυρίευσε αχανείς τομείς της επικράτειας της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ κι επέβαλε καθεστώς τρόμου, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει, δεχόμενο επιθέσεις από πολλαπλές κατευθύνσεις και στις δυο χώρες.

Παρά την ήττα της, πυρήνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης παραμένουν ενεργοί και στις δυο χώρες. Στη Συρία, αναδιπλώθηκαν στην αχανή έρημο από όπου εξαπολύουν επιθέσεις στοχοποιώντας τόσο τον συριακό στρατό όσο και παράταξη με κυρίαρχο στοιχείο τους Κούρδους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Ο αιώνας της ταπείνωσης για την Ευρώπη μπορεί να έχει ήδη αρχίσει – Η συμφωνία με τον Τραμπ και οι ομοιότητες της υποταγής της Κίνας στη Βρετανία
Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ για να πιέζει για μονομερείς συμφωνίες την Ευρώπη
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ντόναλντ Τραμπ 1
Επιτυχημένη η τελική δοκιμή για την υψηλότερη γέφυρα του κόσμου στην Κίνα – Άντεξε 96 βαρέα φορτηγά
Τα εγκαίνια της εντυπωσιακής γέφυρας έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Λιουτζί και Ανλόνγκ από 2 ώρες σε μόλις 2 λεπτά
Η εντυπωσιακή γέφυρα Huajiang Grand Canyon στην Κίνα
Σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι της υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων των ΗΠΑ που έκαναν κριτική στις αποφάσεις Τραμπ
Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν το ομοσπονδιακό Κογκρέσο ότι η απειρία της ηγεσίας που τοποθετήθηκε από τον κ. Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή επιπέδου συγκρίσιμου με εκείνο του τυφώνα Κατρίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ 5