Κόσμος

Τα γουρούνια περισσότερα από τους ανθρώπους στην Ισπανία!

Υπάρχουν περισσότερα γουρούνια στην Ισπανία από κατοίκους για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 9 εκατομμύρια γουρούνια από το 2013 και αυξάνονται οι ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μίας βιομηχανίας που παρήγαγε περισσότερους από 4 εκατομμύρια τόνους προϊόντων χοιρινού κρέατος και απέφερε πέρυσι στην ισπανική οικονομία 6 δισ. ευρώ.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός χοίρων αποτελεί τον τέταρτο βασικό παράγοντα για την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου μετά τις μεταφορές, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία.

Ο κλάδος καταναλώνει, επίσης, τεράστιες ποσότητες νερού σε μια χώρα που πλήττεται συχνά από ξηρασία. Με κάθε χοίρο να καταναλώνει 15 λίτρα την ημέρα, η βιομηχανία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο νερό από τις πόλεις Σαραγόσα, Σεβίλλη και Αλικάντε. Τα νιτρικά από τα απόβλητα των ζώων αρχίζουν, ακόμη, να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, λένε οι περιβαλλοντολόγοι.

Η βιομηχανία έχει επίσης πληγεί από μια σειρά σκανδάλων. Φέτος διεξήχθη μια αστυνομική έρευνα όταν ένας πελάτης επέστρεψε ένα χαλασμένο αλλαντικό σε ένα υποκατάστημα γνωστής γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Η αστυνομία αποκάλυψε ένα δίκτυο προμηθευτών που ήταν έτοιμοι να διαθέσουν στην αγορά περισσότερους από 50 τόνους χαμόν που είχε λήξει προ πολλού και προορίζονταν για τον αποτεφρωτήρα, αλλά αντίθετα επαναπροσδιορίστηκε με νέες ημερομηνίες πώλησης.

Γουρούνια και σκάνδαλα

Το σκάνδαλο ήταν άλλο ένα χτύπημα σε μια βιομηχανία που έχει φήμη για δόλιες πρακτικές, ειδικά στην παραγωγή της βραβευμένης ονομασίας “Jamón Ιbérico de Βellota” (Χαμόν Ιμπέρικο ντε Μπελότα), της οποίας οι λιανικές πωλήσεις αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ευρώ ανά κιλό.

Για να χαρακτηριστεί το χαμόν πρέπει να προέρχεται από καθαρόαιμους χοίρους, μαύρου χρώματος, οι οποίοι περνούν τους τελευταίους μήνες της ζωής τους ελεύθεροι, μέσα σε δάση δρυός και τρέφονται αποκλειστικά με βελανίδια. Το κρέας πρέπει στη συνέχεια να συντηρηθεί για τουλάχιστον 36 μήνες. Πρόκειται για μια αργή διαδικασία και η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Ο Φραντσίσκο Εσπαράγκο, ο οποίος παράγει Χαμόν Ιμπέρικο ντε Μπελότα στην Εξτρεμαδούρα, στη δυτική Ισπανία, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν αρκετοί πόροι για την επιβολή των κανονισμών.

“Όταν δεν ελέγχεται μια βιομηχανία στην οποία παραδοσιακά γίνονται απάτες επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά όχι πολλά προϊόντα, αυτό συμβαίνει”, είπε.

“Για παράδειγμα, μερικά ζώα βόσκουν στο Dehesa αλλά αντί να ζουν με βελανίδια τους τελευταίους τρεις μήνες της ζωής τους, τους δίνεται ζωοτροφή. Ωστόσο ο επιθεωρητής βλέπει τους χοίρους στο δάσος και έτσι λαμβάνουν την ονομασία”.

Οι Ισπανοί καταναλώνουν περίπου 21 κιλά χοιρινό κάθε χρόνο και η αγάπη του έθνους για χοίρους χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια.

Ρωμαίοι συγγραφείς έγραψαν για το ισπανικό χαμόν και οι χοίροι έλαβαν ειδική προστασία υπό την κατοχή των Γότθων που κυβέρνησαν μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων.

Όταν οι Μουσουλμάνοι κατέκτησαν μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου, ο χοίρος έγινε σύμβολο της χριστιανικής αντίστασης.

Από την Ιερά Εξέταση, η κατανάλωση χοιρινού κρέατος έγινε μάλιστα δοκιμασία πίστης για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι είχαν αναγκαστικά ασπαστεί τον Χριστιανισμό.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πάγωσαν» Δανία, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιαπωνία – Εικόνες χάους στους δρόμους που «βούλιαξαν» στο χιόνι
Στην Κοπεγχάγη αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι, στην Αγία Πετρούπολη τα κανάλια πάγωσαν, το Τόκιο ντύθηκε στα λευκά, ενώ η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει το πιο ακραίο ψύχος από το 2018
Άνδρας καθαρίζει το χιόνι στο Άαλμποργκ της Δανίας
Έξι νεκροί μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στον Λίβανο - Αναφορές για 7 τραυματίες και αγνοούμενους στα ερείπια
Ο Λιβανέζος πρόεδρος ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης και την παροχή καταφυγίου σε κατοίκους μέσα και γύρω από το κτίριο που κατέρρευσε
Λίβανος
Νέα ποινή φυλάκισης για τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί: Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης
«Καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για συνάθροιση και συνεννόηση για τη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της προσθέτοντας ότι της επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Narges Mohammadi
Αρκετοί εγκλωβισμένοι και τραυματίες μετά από κατάρρευση πολυκατοικίας και εκδήλωση πυρκαγιάς στο Λίβανο
Η εθνική ένωση ιδιοκτητών ακινήτων σε δήλωσή της χαρακτήρισε την κατάρρευση ως αποτέλεσμα «κατάφωρης αμέλειας και ελλείψεων του λιβανικού κράτους όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών και τη στέγαση τους»
Λίβανος