Κόσμος

Τα “κίτρινα γιλέκα” διαδηλώνουν και στο Βέλγιο! Επεισόδια με την αστυνομία

Επεισόδια είχαμε σε ακόμη μια διαδήλωση με τα “κίτρινα γιλέκα” αυτή τη φορά στο Βέλγιο με την αστυνομία να κάνει χρήση νερού και δακρυγόνων.

Η αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων στο κέντρο των Βρυξελλών για απωθήσουν τους 300 διαδηλωτές από το κίνημα “κίτρινα γιλέκα”, οι οποίοι πέταξαν πέτρες κατά του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Βέλγιο προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, καθώς οι διαδηλωτές του κινήματος “κίτρινα γιλέκα” κατέστρεψαν τουλάχιστον 2 αστυνομικά βαν κατά τη διάρκεια της πορείας, που ξεκίνησε σε ειρηνικό κλίμα, χωρίς, ωστόσο, την άδεια των αρχών. Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν κουκουλοφόροι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Για τρεις ώρες, οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για τις τιμές των καυσίμων και την οικονομική δυσχέρεια των πολιτών, διέκοψαν την κυκλοφορία. Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 60 συλλήψεις πριν από τις ταραχές, κυρίως για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας αλλά και επειδή ορισμένοι διαδηλωτές είχαν στην κατοχή τους κοπίδια, πυροτεχνήματα ή δακρυγόνα.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι φορώντας τα κίτρινα γιλέκα σε φωσφοριζέ χρώμα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. Δεκάδες εξ αυτών, πολλοί εκ των οποίων με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, πέταξαν πέτρες, κροτίδες και πινακίδες οδοσήμανσης εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με νερό υπό πίεση και χημικά.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Βέλγιο, κυρίως γύρω από τα διυλιστήρια στο νότιο τμήμα της χώρας, αντλούν έμπνευση από το γαλλικό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» κατά των αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων, που αποφάσισε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των καυσαερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Μισέλ, παραιτήσου!» φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές. Ο Μισέλ εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τα προβλήματα των πολιτών χθες, προσθέτοντας, όμως: «Τα χρήματα δεν πέφτουν από τον ουρανό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προς κατάρρευση η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού - Η κίνηση απελπισίας για να αποφύγει την κρίση τύπου Ελλάδας
Κατά του Γάλλου πρωθυπουργού η Ανυπότακτη Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση και οι Οικολόγοι - Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός
Φρανσουά Μπαϊρού
Δέκα νεκροί και 100 τραυματίες μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην Υεμένη
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων μεγάρου της προεδρίας και εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων, σε αντίποινα για επιθέσεις του «τρομοκρατικού καθεστώτος»
Συντρίμμια μετά από ισραηλινή επίθεση στη Σανάα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τη διοικήτρια της Fed, Λίζα Κουκ: Πρόκειται για την πρώτη απόλυση διοικητή της Τράπεζας μετά από 111 χρόνια
Οι κατηγορίες για απάτη σχετικά με στεγαστικά δάνεια - Η απομάκρυνση της Λίζας Κουκ θα έδινε την ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει έναν πρόεδρο της επιλογής του
Η Λίζα Κουκ 1
Διεθνής κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα με τους 20 νεκρούς - «Τραγικό ατύχημα» τους χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου
5 δημοσιογράφοι ανάμεσα στους 20 νεκρούς- «Δεν είμαι ευχαριστημένος» λέει ο Τραμπ - Εξηγήσεις από το Ισραήλ απαιτεί η Ένωση Ξένου Τύπου και ο ΟΗΕ
Παλαιστίνιοι