Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για Τουρκία: «Ξανασκεφτείτε το»!

ΗΠΑ - Ταξιδιωτική οδηγία για Τουρκία

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους πολίτες των ΗΠΑ πως κινδυνεύουν αν αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

«Ξανασκεφτείτε το ταξίδι σας». Αυτό συνιστά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, κατατάσσοντας στο επίπεδο 3 της κλίμακας επικινδυνότητας την γειτονική χώρα, εξαιτίας της «τρομοκρατίας και των αυθαίρετων κρατήσεων».

Στην ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ, που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου υπάρχει και η προειδοποίηση για «τρομοκρατία και απαγωγές» σε ορισμένες περιοχές, όπως κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, με την σύσταση «μην ταξιδεύετε»!

 

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν με ελάχιστη ή χωρίς προειδοποίηση, με στόχο τις τουριστικές τοποθεσίες, τους κόμβους μεταφοράς, τις αγορές/εμπορικά κέντρα, τις εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ξενοδοχεία, τα κλαμπ, τα εστιατόρια, τους χώρους λατρείας, τα πάρκα, τις μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους κοινόχρηστους χώρους».

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές «έχουν κρατήσει πολίτες των ΗΠΑ για εικαζόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά υποκινούμενοι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποστεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και συλλήψεις λόγω συμμετοχών «σε εκδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς και για επικρίσεις της κυβέρνησης μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης».

Κλιμάκωση της έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Η ταξιδιωτική οδηγία και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου δεν μπορεί να μην συσχετισθεί με την όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά και την κλιμακούμενα επιθετική ρητορική αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, ακόμη και του ίδιου του Ερντογάν, με πιό πρόσφατη αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Απόφαση που για τις ΗΠΑ αποτελεί «κόκκινο πανί», όπως είπε ενώπιον και επιτροπής του Κογκρέσου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ξεκόβοντας το ενδεχόμενο ταυτόχρονης αγοράς από την Τουρκία και των S-400 και των αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις