Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Θεωρίες συνωμοσίας για το Brexit! Το κάλεσμα του Κάμερον

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Παρά τις διαμαρτυρίες του στρατοπέδου του Brexit, οι βρετανοί βουλευτές αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα την παράταση της προθεσμίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για την ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου μετά το τεχνικό πρόβλημα που δημιούργησε η υπερφόρτωση του συστήματος το βράδυ της Τρίτης εμποδίζοντας την εγγραφή δεκάδων χιλιάδων ψηφοφόρων.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής που ζήτησε επισήμως παράταση της προθεσμίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter τους ψηφοφόρους να συνεχίσουν να εγγράφονται στον ιστότοπο της κυβέρνησης, θέτοντας νέα προθεσμία μέχρι απόψε τα μεσάνυκτα.

 

Οι βρετανοί βουλευτές καλούνται να επισημοποιήσουν δια της ψήφου τους αυτήν την άτυπη παράταση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται βέβαιο από τη στιγμή που η πλειοψηφία των βουλευτών του Συντηρητικού, του Εργατικού Κόμματος, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας και των Φιλελευθέρων έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης της προθεσμίας των εγγραφών.

Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Περί τις 250.000 άτομα προσπάθησαν να εγγραφούν τις δύο τελευταίες ώρες πριν από τα μεσάνυκτα της Τρίτης, γεγονός που προκάλεσε το «κρασάρισμα» του συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το 60% των εγγεγραμμένων της τελευταίας στιγμής είναι νέοι, μία κατηγορία ψηφοφόρων που ενισχύει τις τάξεις του στρατοπέδου του Bremain.

Πολύ φυσιολογικά, κατά συνέπεια, η παράταση της προθεσμίας εξόργισε τους υποστηρικτές της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι μία απελπισμένη κίνηση από το σύστημα να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποστηρικτές της παραμονής. Επιδιώκουν τη χειραγώγηση αυτού του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο εκατομμυριούχος Αρον Μπανκς, εκ των επικεφαλής του «Leave.EU», που τελεί υπό την αιγίδα του ευρωφοβικού Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ, αναφέροντας την πιθανότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Η αναθεώρηση των κανόνων της διαδικασίας «είναι παράλογη και δίνει μία καταστροφική εικόνα της χώρας», δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις Μπέρναρντ Τζένκιν, του στρατοπέδου του Brexit, ενώ ο Μάθιου Ελιοτ, στέλεχος της εκστρατείας για την έξοδο, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τους συμμάχους της ότι θέλουν να νοθεύσουν το δημοψήφισμα.

Στους «θεωρητικούς της συνωμοσίας» ανέλαβε να απαντήσει η υπουργός Παιδείας Νίκι Μότργκαν δηλώνοντας ότι «η οργή τους δεν αντανακλά παρά τις παρανοϊκές και αντι-δημοκρατικές τους απόψεις», ενώ οι τεχνικοί της Ντάουνινγκ Στριτ φρόντισαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να μην κρασάρει και απόψε το σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε