Κόσμος

Το FBI είχε προειδοποιήσει τις ολλανδικές αρχές για τους αδελφούς Ελ Μπακράουι πριν το μακελειό στις Βρυξέλλες

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) είχε ενημερώσει την ολλανδική αστυνομία ότι οι δύο αδελφοί αναζητούνταν από τις βελγικές αρχές μία εβδομάδα προτού οι Ιμπραχίμ και Χάλιντ ελ Μπακράουι διαπράξουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας.

Ο Αρντ φαν ντερ Στερ απάντησε εγγράφως στις ερωτήσεις που του υπέβαλαν Ολλανδοί νομοθέτες σχετικά με τα αδέλφια από το Βέλγιο, που σύμφωνα με τους εισαγγελείς συμμετείχαν στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου όπου σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, πέραν των δραστών.

Μια σειρά παραλείψεις και σφάλματα από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου αποκαλύφθηκαν μετά τις επιθέσεις, όπως επίσης και η αδυναμία να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των χωρών της Ευρώπης.

Ο Ιμπραχίμ απελάθηκε στην Ολλανδία από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, ένα μήνα μετά τη σύλληψή του από την τουρκική αστυνομία σε περιοχή κοντά στη συριακή μεθόριο. Οι Ολλανδοί υποστηρίζουν πως όταν έφθασε στην χώρα τους, το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία «μαύρη λίστα», επομένως δεν συνελήφθη. Οι λόγοι για τους οποίους δεν απελάθηκε στο Βέλγιο δεν έχουν διευκρινιστεί.

«Την 16η Μαρτίου, το FBI ενημέρωσε την ολλανδική αστυνομία σχετικά με το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές αναζητούσαν και τους δύο αδελφούς» έγραψε στην επιστολή ο Ολλανδός υπουργός.

Ο Φαν ντερ Στερ επισήμανε ότι το FBI είπε στους Ολλανδούς ότι ο Ιμπραχίμ αναζητείτο από τις βελγικές αρχές για το βεβαρημένο «εγκληματικό παρελθόν» του, ενώ ο Χάλεντ κατεζητείτο για «τρομοκρατία, εξτρεμισμό και στρατολόγηση».

Σε μια εκδοχή της επιστολής, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα, ο υπουργός έγραψε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Ολλανδία σχετικά με τους δύο αδελφούς, χωρίς να αναφέρει ότι καταζητούνταν στο Βέλγιο.

Αυτή η πληροφορία έγινε γνωστή σε μια συνάντηση μεταξύ των βελγικών και ολλανδικών αρχών την 17η Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός.

Ωστόσο σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε ως απάντηση στην επιστολή του, η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου αρνήθηκε ότι έγινε αναφορά στα αδέλφια στη συζήτηση της 17ης Μαρτίου, όταν ένας εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας τους επισκέφθηκε.

Συζητήθηκε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες την 15η Μαρτίου, όπου έπεσε νεκρός ένας ισλαμιστής ένοπλος, ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά στην έκθεση του FBI, υπογραμμίζει η βελγική αστυνομία σε μια ανακοίνωση.

Το ολλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται αργότερα σήμερα να συζητήσει σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που η Ολλανδία πρέπει να λάβει ως απάντηση στις επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις Ολλανδοί υπήκοοι.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνοιξε η διαθήκη του Τζόρτζιο Αρμάνι – Ο σύντροφός του κληρονομεί μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας του
Η διαδοχή του Ιταλού δημιουργού χαράζει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον σύντροφό του Λέο Ντελ’ Όρκο, τους οικογενειακούς κληρονόμους και το ίδρυμά του, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή είσοδο της LVMH
Ο Τζόρτζιο Αρμάνι 1
Ο τελευταίος άνθρωπος που αντιπαρατέθηκε με τον Τσάρλι Κερκ πριν τη δολοφονία του ξεσπά: «Διαφωνούσα μαζί του, αλλά ήταν άνθρωπος»
Ο 29χρονος Χάντερ Κόζακ, φοιτητής μαθηματικών, είναι ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Κερκ στη σκηνή του πανεπιστήμιο Γιούτα Βάλεϊ στις ΗΠΑ
Τέντα
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Το Time προειδοποιεί για τη δίνη της πολιτικής βίας στην Αμερική
Ο βίαιος θάνατος του νεαρού συντηρητικού ηγέτη, που έπεσε νεκρός σε πανεπιστημιούπολη, συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ξυπνά το φάντασμα των πολιτικών δολοφονιών που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας
Το εξώφυλλο του περιοδικού Times
Ο πρίγκιπας Χάρι επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο – Υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τους τραυματίες του πολέμου
Πρόκειται να αναλύσει με λεπτομέρειες νέες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τραυματιών, ενώ στο ταξιδι του τον συνοδεύει μια ομάδα από το Ίδρυμα Invictus Games Foundation
Ο πρίγκιπας Χάρι