Κόσμος

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ξεκινά τον εμπλουτισμό ουρανίου 60% μετά την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το Ιράν έχει αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου 60%, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα Αμπάς Αρακτσί, μία μέρα αφότου η Τεχεράνη κατηγόρησε τον μεγάλο αντίπαλό της στην περιοχή, το Ισραήλ, για δολιοφθορά σε μια σημαντική πυρηνική εγκατάσταση.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο Αμπάς Αρακτσί, που είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έκανε την ανακοίνωση αυτή “σε μια επιστολή προς τον Ραφαέλ Γκρόσι”, τον εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙAEA).

Το Ιράν εμπλουτίζει αυτή τη στιγμή ουράνιο 20%.

Ο Αρακτσί έκανε την ανακοίνωση αυτή λίγο πριν από την επανάληψη των συνομιλιών στη Βιέννη που έχουν σκοπό την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις, μια συμφωνία στην οποία αντιτέθηκε σφόδρα το Ισραήλ, μετά την εγκατάλειψή της από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από τρία χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις είχαν “εποικοδομητικές”, όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας, η οποία κινδυνεύει να καταρρεύσει καθώς το Ιράν παραβίασε τα όρια εμπλουτισμού ουρανίου που είχαν τεθεί από αυτήν όταν ο Τραμπ επανέφερε τις αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Η συμφωνία είχε θέσει όριο στο επίπεδο καθαρότητας στο οποίο το Ιράν μπορεί να εμπλουτίζει εξαφθοριούχο ουράνιο, που είναι η πρώτη ύλη για τις συσκευές φυγοκέντρησης, στο 3,67%, πολύ πιο κάτω από το 90% που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ, ήταν ένα “πολύ κακό στοίχημα” που θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Τεχεράνης στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Η Τεχεράνη δήλωσε πως η προχθεσινή έκρηξη στην κυριότερη ιρανική πυρηνική εγκατάσταση ήταν μια πράξη δολιοφθοράς του Ισραήλ και υποσχέθηκε εκδίκηση. Το Ισραήλ, το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει, δεν έχει σχολιάσει επίσημα το συμβάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει πως η Τεχεράνη πρέπει να επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση με τους περιορισμούς στην πυρηνική της δραστηριότητα που προβλέπει η συμφωνία προτού η Ουάσινγκτον μπορέσει να επανέλθει σε αυτήν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενεπλάκησαν στην επίθεση και πως δεν σχολιάζει εικασίες για την αιτία του συμβάντος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επίθεση σε συναγωγή στο Μίσιγκαν: Λιβανέζος ο δράστης – Ο αδελφός κι άλλοι συγγενείς του είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Ο 41χρονος έριξε το αυτοκίνητό του γεμάτο με εκρηκτικά στο νηπιαγωγείο της συναγωγής Temple Israel - Το FBI ανέφερε πως διεξάγει έρευνα για «στοχευμένη πράξη βίας κατά της εβραϊκής κοινότητας»
Είχε χάσει έναν αδελφό και 3 ακόμα συγγενείς στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς Αν και δεν έχουν υπάρξει ακόμα επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το κίνητρο του δράστη, αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η επίθεση μπορεί να συνδέεται με μια πρόσφατη τραγωδία στη ζωή του Γκαζάλι, καθώς τουλάχιστον τέσσερις συγγενείς του, περιλαμβανομένου ενός αδελφού του, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 217 Λιβανέζους πολίτες και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 800 από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αν και η έρευνα συνεχίζεται, το FBI, που έχει αναλάβει την υπόθεση, δήλωσε ότι η επίθεση θεωρείται στοχευμένη επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας του Μίσιγκαν. Η κομητεία Όουκλαντ, όπου βρίσκεται το Temple Israel, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στις ΗΠΑ, εκτός από αυτήν της Νέας Υόρκης
Σύγχυση γύρω από την τύχη της συζύγου του Αλί Χαμενεΐ – «Είναι ζωντανή» λένε ιρανικά ΜΜΕ
Ο νέος ανώτατος ηγέτης, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, δεν έκανε καμία αναφορά στον θάνατο της μητέρας του στην πρώτη του δημόσια δήλωση, ενώ αναφέρθηκε στον θάνατο του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ, της γυναίκας του, του γαμπρού του και του παιδιού της αδερφής του
Ο νεκρός ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ