Κόσμος

Το Κόσοβο καταθέτει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Κόσοβο θα καταθέσει μέχρι το τέλος του χρόνου αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, ενώ υποσχέθηκε να παραμείνει προσηλωμένη στις συνομιλίες με τη Σερβία για την επίλυση των διαφορών τους.

«Θα ανακοινώσω σήμερα εδώ, ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ: το Κόσοβο θα υποβάλει την αίτησή του για να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς», δήλωσε η Οσμάνι κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα.

Πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -η Αλβανία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία- βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Όμως το Κόσοβο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, δεν έχει υποβάλει αίτηση ακόμα.

«Πιστεύουμε ότι ο διάλογος, του οποίου ηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος υποστηρίζεται πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά επιτυγχάνοντας μια τελική συμφωνία επικεντρωμένη στην αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε η Οσμάνι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε επίσης τη δέσμευσή του σε ένα διάλογο με το Κόσοβο υπό την αιγίδα της ΕΕ.

«Όμως ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σύμφωνα με το σύνταγμα», τόνισε ο Βούτσιτς. Στο σύνταγμα της Σερβίας το Κόσοβο αναφέρεται ως αναπόσπαστο τμήμα της χώρας, ενώ αρκετές χώρες δεν το έχουν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χρονικό της σύλληψης του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου - Οι κατηγορίες, ο Επστάιν, ο βασιλιάς Κάρολος και η οργή των Άγγλων
Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου, «το αγαπημένο παιδί» της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας