Κόσμος

Τουρκία: Νέα προσφυγή για τον «στραγγαλισμό» του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Η πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και -ιδίως- του κυβερνητικού σύμμαχού του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι δεδομένη: να περισταλεί με κάθε τρόπο η δραστηριότητα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Έτσι η σημερινή εξέλιξη, να κατατεθεί και πάλι ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου εισαγγελικό αίτημα για «λουκέτο» στο HDP δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Και λέμε πάλι, γιατί η πρόταση του εισαγγελέα είχε κατατεθεί αρχικά τον Μάρτιο ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά είχε επιστραφεί λόγω έλλειψης λεπτομερειών.

Στο πλαίσιο της τελευταίας προσφυγής ζητείται να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση σε περίπου 500 μέλη του κόμματος και να μπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σε γραπτή δήλωσή του ο εισαγγελέας που υπέβαλε το αίτημα, αναφέρει πως το HDP διέπραξε εγκλήματα κατά της ανεξαρτησίας του κράτους και της αδιάσπαστης ενότητάς του με τη χώρα και το λαό.

Από την πλευρά του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δήλωσε πως η δικαστική υπόθεση για το κλείσιμό του λόγω φερόμενων σχέσεών του με μαχητές είναι μια «πολιτική επιχείρηση».

Click4more Τουρκία: Κάλεσμα Ντεμιρτάς στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν απέναντι στον Ερντογάν

Η Περβίν Μπουλντάν, η μία εκ των επικεφαλής του HDP, δήλωσε πως το δικαστικό σώμα θα πρέπει να ερευνήσει πρόσφατες κατηγορίες για διαφθορά μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων μάλλον, παρά να ανοίξει μια υπόθεση σε βάρος του κόμματός της.

«Μπορούμε να δούμε το λάκκο στον οποίο έπεσε το δικαστικό σώμα», δήλωσε η Μπουλντάν μιλώντας σε μέλη του κόμματός της. «Το δικαστικό σώμα που δεν μπορεί να επιτεθεί, δεν επιτίθεται στις εγκληματικές οργανώσεις γίνεται για άλλη μια φορά ασπίδα για τη μαφιόζικη τάξη ξεκινώντας μια υπόθεση για το κλείσιμο του HDP», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία κλεισίματος πολιτικών κομμάτων που θεωρούνται απειλή και έχει στο παρελθόν απαγορεύσει μια σειρά άλλων φιλοκουρδικών κομμάτων.

Σύμφωνα με επικριτές της κυβέρνησης, το δικαστικό σώμα της Τουρκίας βρίσκεται κάτω από την επιρροή της πολιτικής, μια κατηγορία που το κυβερνών κόμμα AKP και οι σύμμαχοί του, του εθνικιστικού κόμματος MHP αρνούνται.

Ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει το κλείσιμο του HDP, δήλωσε πως το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει την επιλογή να επιστρέψει και πάλι το κατηγορητήριο.

«Αυτή η αιματηρή και σκοτεινή σελίδα θα πρέπει να κλείσει και να μην ξανανοίξει ποτέ», δήλωσε σήμερα ο Μπαχτσελί απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1