Κόσμος

Τουρκία: Συναγερμός για άκρως επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό!

Άκρως επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό εκκίνησης πυρηνικών αντιδραστήρων (!) βρέθηκε και κατασχέθηκε από τις αρχές του Ντιγιαρμπακίρ στην Τουρκία.

Την αποκάλυψη έκανε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Η Φωνή της Αμερικής, σύμφωνα με την οποία στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι και στο αυτοκίνητο δύο συλληφθέντων στην νοτιοανατολική Τουρκία βρέθηκαν επτά γραμμάρια “καλιφόρνιο”!

Πρόκειται για ραδιενεργό μέταλλο Cf, που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ το 1950, βομβαρδίζοντας κιούριο με σωματίδια άλφα.

Μόνο δύο περιοχές παράγουν “καλιφόρνιο” 252:

Το Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στις ΗΠΑ, και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ατομικού Αντιδραστήρα στο Dimitrovgrad, Ρωσία.

Nuclear
Reuters

Τουρκία: “Kαλιφόρνιο”… Συρίας

Είναι ένα πολύ επικίνδυνο υλικό, ειδικά το ισότοπο 252, και χρησιμοποιείται για την εκκίνηση πυρηνικών αντιδραστήρων, στη μελέτη υλικών με τη μέθοδο της περίθλασης νετρονίων, και σε εξειδικευμένες συσκευές ανίχνευσης κοιτασμάτων (κυρίως χρυσό και ασήμι).

Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, με θεαματικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις καρκίνου του εγκεφάλου.

Τα επτά γραμμάρια “καλιφόρνιο” εξετάζονται στο Ινστιτούτο Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας.

Το υλικό αυτό πωλείται σε μικρογραμμάρια γιατί είναι πανάκριβο. Το ένα μικρογραμμάριο κοστίζει 27 εκατ. δολάρια!

Οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως το ραδιενεργό υλικό είχαν φέρει από τη Συρία οι δύο συλληφθέντες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS