Κόσμος

Τουρκία: Τραβάει το σχοινί και πάει στη Βουλή για ψήφιση το μνημόνιο με τη Λιβύη!

Προκαλεί μέχρι τέλους η Τουρκία καθώς μετά την προαναγγελία παράνομων γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνει στη Βουλή για κύρωση το επίσης έκνομο μνημόνιο με τη Λιβύη.

“Πολύ σύντομα” θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης η συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με την Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu”, το βράδυ της Τετάρτης (4.12.2019).

Click4more: Μητσοτάκης και Ερντογάν… συμφώνησαν ότι διαφωνούν!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως “είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο”.

Όπως είπε “η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη”, προσθέτοντας ότι “είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο”.

Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Άγκυρα άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το “μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο”.

Τουρκία: Σχεδιάζει νέες παράνομες γεωτρήσεις

Νωρίτερα την Τετάρτη (4.12.2019) ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει πως η Άγκυρα σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε εναρμόνιση με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με τη Λιβύη, και σε “περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της”…

Οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση από τα κοινοβούλια Τουρκίας και Λιβύης αυτής της διμερούς συμφωνίας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Ντονμέζ σε δηλώσεις του σε ομιλία του σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων.

Click4more: Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Τι κάνει ο ανιψιός σου ο Κώστας;

Υποστήριξε ότι με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η χώρα έξω από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε πως η Άγκυρα διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται “λίγο πιο νότια της Κύπρου”.

Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι “θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γκάφα το χειροκρότημα του Τραμπ στον Πούτιν: Ο Λευκός Οίκος «έκοψε» το στιγμιότυπο από τα βίντεο στο μοντάζ
Αν και ο Λευκός Οίκος έτρεξε να μαζέψει τα αμάζευτα, το Κρεμλίνο είπε να εκμεταλλευτεί την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ και να δημοσιεύσει γρήγορα τις φωτογραφίες ώστε να μείνουν στην ιστορία
Βλαντιμίρ Πούτιν / Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για τη συνάντηση με τον Πούτιν στην Αλάσκα – Συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα στις ΗΠΑ
Τη Δευτέρα η συνάντηση του Αμερικάνου με τον Ουκρανό ομόλογό του - Η πρώτη αντίδραση του Ζελένσκι μετά τη συνάντηση στην Αλάσκα - Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Ντόναλντ Τραμπ
1