Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τραμπ: Έβαλε άλλες 6 χώρες στον κατάλογο των ανεπιθύμητων στις ΗΠΑ

Μπορέλ

Μακραίνει η λίστα της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχει επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε διάφορα κράτη. Αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει στο στόχαστρο τους μετανάστες από έξι ακόμη χώρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή (31.1.2020) νέα, πιο εκτενή εκδοχή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχει επιβάλει σε διάφορα κράτη, η οποία πλέον βάζει στο στόχαστρο τους επίδοξους μετανάστες από τη Νιγηρία – την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής – και άλλες πέντε χώρες, κάτι που πλήττει χιλιάδες ανθρώπους και αναζωπυρώνει τον διάλογο για το κατά πόσον η πολιτική που εφαρμόζει αποτελεί δυσμενή διάκριση.

Από τις έξι χώρες που προστέθηκαν στον κατάλογο, οι τέσσερις βρίσκονται στην Αφρική και οι τρεις έχουν κατά πλειονότητα μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Πολλοί Δημοκρατικοί και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ ότι επεκτείνει με αυτόν τον τρόπο το μέτρο που έλαβε το 2017 βάζοντας στο στόχαστρο μουσουλμανικά κράτη και επικεντρώνεται με δυσανάλογο τρόπο σε αφρικανικές χώρες.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τσαντ Γουλφ υποστήριξε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ότι οι έξι χώρες δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια και την ανταλλαγή πληροφοριών, κάτι που κατέστησε απαραίτητη την επιβολή των νέων περιορισμών. Ο Γουλφ έκανε λόγο για διάφορα προβλήματα, από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων ως την ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπόπτους για τρομοκρατία και κακοποιούς.

Η Λευκορωσία, που υπήρχε ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στη νέα διευρυμένη λίστα, έλαβε μέτρα τους τελευταίους μήνες για να διορθωθεί η κατάσταση και δεν θα αντιμετωπίσει περιορισμούς ως προς τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις, ανέφερε ο Γουλφ.

Τραμπ: Διακρίσεις στις βίζες

Οι ΗΠΑ θα πάψουν προσωρινά να χορηγούν βίζες που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στην έκδοση αδειών μόνιμης παραμονής για τους υπηκόους της Ερυθραίας, του Κιργιστάν, της Μιανμάρ και της Νιγηρίας, αναφέρει προεδρική αναγγελία. Οι βραχυπρόθεσμες βίζες για τουρίστες, επιχειρηματίες, φοιτητές και εργαζόμενους από τις χώρες αυτές δεν θα επηρεαστούν. Η αμερικανική κυβέρνηση θα σταματήσει να δίνει επίσης ειδικές βίζες για τους πολίτες χωρών με χαμηλό αριθμό μεταναστών στις ΗΠΑ σε πολίτες του Σουδάν και της Τανζανίας, σύμφωνα με το κείμενο.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένα αυτές τις βίζες, που δίνονται με λοταρία. Η νέα του λίστα θα τεθεί σε ισχύ την 21η Φεβρουαρίου. Η αρχική απαγόρευση εμπόδιζε την είσοδο στις ΗΠΑ σχεδόν όλων των μεταναστών και των ταξιδιωτών από επτά χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Το μέτρο αναθεωρήθηκε έπειτα από πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εντέλει την επικύρωσε τον Ιούνιο του 2018.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μετατρέψει εδώ και καιρό τη μετανάστευση σε κεντρική θεματική της εκστρατείας του για την επανεκλογή του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Οι αρχικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είχαν υποστηριχθεί από μέρος της εκλογικής του βάσης. Η τρέχουσα εκδοχή του καταλόγου συμπεριλαμβάνει το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Συρία και την Υεμένη. Η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα αντιμετωπίζουν επίσης απαγορεύσεις, αλλά τα μέτρα αυτά αφορούν σχετικά λιγοστούς ταξιδιώτες. Αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ.

Η νέα απαγόρευση στηλιτεύθηκε από πολλούς Δημοκρατικούς, όπως ο Τζο Νεγκούς, βουλευτής που εκπροσωπεί το Κολοράντο, γιος μεταναστών από την Ερυθραία, ο οποίος καταδίκασε το ότι η διευρυμένη λίστα πλήττει αφρικανικές χώρες που έχουν καλές και ακόμη και συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. “Είναι αντιαμερικανικό να κάνεις διάκριση σε βάρος μεταναστών εξαιτίας της καταγωγής τους ή της θρησκείας τους”, τόνισε ο Νεγκούς σε δημοσιογράφους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις