Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσερνομπίλ: Η Ουκρανική σημαία κυματίζει και πάλι κοντά στον πυρηνικό σταθμό

Τσερνομπίλ: Η Ουκρανική σημαία κυματίζει και πάλι κοντά στον πυρηνικό σταθμό

Τα ουκρανικά στρατεύματα ανέκτησαν τον έλεγχο του Pripyat, της πόλης-φάντασμα κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή, 3/4/2022, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Σήμερα, 3 Απριλίου, μονάδες αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής της πόλης Pripyat και της περιοχής κατά μήκος των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας», ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook.

Η ανάρτηση περιελάμβανε μια φωτογραφία της ουκρανικής σημαίας να κυματίζει πάνω από την πόλη.

Το Pripyat εκκενώθηκε το 1986 μετά την έκρηξη και τη φωτιά στο Τσερνομπίλ, τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αμέσως μετά την έκρηξη, η οποία έσπασε τον αντιδραστήρα Νο. 4 του Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου 1986.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ και η γύρω περιοχή έπεσαν στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

Όμως, την Πέμπτη, τα ρωσικά στρατεύματα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να φύγουν και να παραδώσουν τον έλεγχο στο ουκρανικό προσωπικό, σύμφωνα με την κρατική επιχείρηση που επιβλέπει τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

«Επιβεβαιώθηκε ότι οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και άλλες εγκαταστάσεις στη Ζώνη Αποκλεισμού, βάδισαν σε δύο στήλες προς τα ουκρανικά σύνορα με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας», ανέφερε η Energoatom σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις