Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Τζαμάλ Κασόγκι: Ο τελευταίος διάλογος με τους εκτελεστές του

Τζαμάλ Κασόγκι Σαουδική Αραβία

Νέες λεπτομέρειες που σοκάρουν από τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Τζαμάλ Κασόγκι έρχονται στο φως. Το CNN δημοσιεύει μέρος από τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο και τους δολοφόνους του μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το CNN μετέδωσε κομμάτια από την απομαγνητοφώνηση του ηχητικού ντοκουμέντου στο οποίο έχει καταγραφεί η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Ένα ντοκουμέντο που η Τουρκία έχει δώσει τόσο στη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά, κατά το CNN, μόνο οι δυο πρώτες έχουν στα χέρια τους το ηχητικό ντοκουμέντο.

Τα όσα μετέδωσε το CNN για τις τελευταίες στιγμές στη ζωή του Τζαμάλ Κασόγκι, τα αποκάλυψε στο αμερικανικό δίκτυο άνθρωπος που έχει διαβάσει την απομαγνητοφώνηση. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ακούγεται να λέει τρεις φορές ο άτυχος δημοσιογράφος, σύμφωνα με το CNN. Αυτό φαίνεται πως επιβεβαιώνει προηγούμενες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο Κασόγκι είχε ακουστεί να λέει «βάλτε τη σακούλα από το κεφάλι μου».

Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική ανατριχιαστική λεπτομέρεια των όσων δημοσιεύει το CNN. Στην απομαγνητοφώνηση υπάρχουν αναφορές για ήχους από πριόνι (αυτό που χρησιμοποιήθηκε για διαμελιστεί το πτώμα) και σειρά τηλεφωνημάτων, σε ένα από τα οποία ο καλών λέει: «πες στον δικό σου, το θέμα τελείωσε».

Ο Τζαμάλ Κασόγκι πήγε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει ένα έγγραφο για το γάμο του με την Hatice Cengiz. Φαίνεται πως ήταν υποψιασμένος. Και ζήτησε από την αρραβωνιαστικιά του να τον περιμένει εκτός και σε περίπτωση που αργούσε, της είχε πει να καλέσει τους συνεργάτες του.

«Θα γυρίσεις πίσω»

Σύμφωνα με τον άνθρωπο που διάβασε την απομαγνητοφώνηση, από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο προξενείο, ο Τζαμάλ Κασόγκι κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Και αυτό γιατί αναγνώρισε έναν από τους άνδρες που τον περίμεναν. Τον ρώτησε τι έκανε εκεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, πρώην διπλωμάτης και μέλος των μυστικών υπηρεσιών που εργαζόταν για τον μπιν Σαλμάν. Με τον Κασόγκι γνωρίζονταν από την κοινή τους παρουσία στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο.

«Γυρνάς πίσω (σ.σ. στη Σαουδική Αραβία)» λέει ο Μουτρέμπ. «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Με περιμένουν έξω» του απαντά ο Κασόγκι. Χωρίς άλλες κουβέντες, όπως καταγράφεται στην απομαγνητοφώνηση, πολλοί άνδρες πιάνουν τον Κασόγκι, ακολουθούν ήχοι καυγά και το θύμα παλεύει για λίγο αέρα. Σε εκείνο το σημείο, τρεις φορές, ο 59χρονος λέει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Στην απομαγνητοφώνηση καταγράφονται κι άλλες φωνές. Μια από αυτές αναγνωρίζεται ως η φωνή του δρ. Σαλάχ Μοχάμεντ αλ-Τουμπάικι, επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Ο Κασόγκι είναι ακόμα ζωντανός, ενώ στην απομαγνητοφώνηση καταγράφονται ουρλιαχτά, βαριά ανάσα, ο ήχος από πριόνι που κόβει. Σε αυτό το σημείο επίσης, όπως έχει αναφερθεί ξανά, ο αλ-Τουμπάικι καλεί τους συνεργούς του να φορέσουν ακουστικά ή να ακούσουν μουσική όπως ο ίδιος.

Τα τηλεφωνήματα

Κατά τη διάρκεια της σκηνής αυτής, στην απομαγνητοφώνηση καταγράφονται τρία τηλεφωνήματα από τον Μουτρέμπ. Δεν καταγράφεται όμως η ακριβής στιγμή θανάτου του Κασόγκι.

Σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο CNN, ο Μουτρέμπ ενημερώνει κάποιον (στο Ριάντ σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους) και μάλιστα για τα όσα συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή. Σχεδόν βήμα βήμα.

«Πες στον δικό σου, το πράγμα τελείωσε. Τελείωσε» ακούγεται να λέει. Το ποιος ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής είναι άγνωστο. Η δράση «δικός σου» όμως παραπέμπει σε κάποιον ανώτερο. Η εκτίμηση είναι πως ο Μουτρέμπ έκανε τα τηλεφωνήματα στον Σαούντ αλ-Κατάνι, τον πιο στενό συνεργάτη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πηγή: CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις