Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τζον Λε Καρέ: Γιατί ο μετρ της κατασκοπικής λογοτεχνίας πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα πριν πεθάνει

Τζον Λε Καρέ: Γιατί ο μετρ της κατασκοπικής λογοτεχνίας πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα πριν πεθάνει
Reuters

Ο θρυλικός Τζον Λε Καρέ ήταν και παραμένει ο μετρ του μυθιστορήματος κατασκοπείας. Πολυβραβευμένος από την πατρίδα του τη Βρετανία, την οποία υπηρέτησε και ως συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών MI-5 και MI-6, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, τον Δεκέμβριο του 2020, την «απαρνήθηκε».

Ο Τζον Λε Καρέ, ανακριτής των φυγάδων του ανατολικού μπλοκ την περίοδο του ψυχρού πολέμου, απογοητευμένος με την σύγχρονη Βρετανία και το Brexit, φρόντισε να εξασφαλίσει την ιρλανδική υπηκοότητα πριν πεθάνει.

Ο Τζον Λε Καρέ ήταν τόσο απογοητευμένος με την σύγχρονη Βρετανία και το Brexit, που φρόντισε να εξασφαλίσει την ιρλανδική υπηκοότητα πριν πεθάνει, δήλωσε ο γιος του Νίκολας στο BBC.

Click4more: Πέθανε ο Τζον Λε Καρέ: Παγκόσμιος θρήνος για σπουδαίο συγγραφέα

Ο Βρετανός συγγραφέας (το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Κόρνγουελ), εναργής παρατηρητής του κόσμου από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι τις μέρες μας, που ανήγαγε το κατασκοπικό μυθιστόρημα σε υψηλή λογοτεχνία, αναζήτησε τις ιρλανδικές του ρίζες και πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα πριν πεθάνει πέρυσι στα 89 του χρόνια. Σε μία φωτογραφία εμφανίζεται, χαμογελώντας τυλιγμένος με την ιρλανδική σημαία.

Τζον Λε Καρέ: Brexit όπως η κρίση του Σουέζ  

Για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζον Λε Καρέ δεν μασούσε τα λόγια του και παρέβαλλε το Brexit με την κρίση του Σουέζ το 1956 που επισφράγισε την αποκαθήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιας δύναμης.

«Είναι χωρίς αμφιβολία ή μεγαλύτερη καταστροφή και η μεγαλύτερη ηλιθιότητα που έχει διαπράξει η σύγχρονη Βρετανία από την επέμβαση στο Σουέζ», έλεγε. «Κανείς άλλος δεν έχει την ευθύνη από τους ίδιους τους Βρετανούς, ούτε οι Ιρλανδοί, ούτε οι Ευρωπαίοι».

Click4more: 5 μεταφορές βιβλίων του Τζον Λε Καρέ σε σινεμά και τηλεόραση που αξίζει να δεις

«Για μένα, η ιδέα ότι αυτήν την στιγμή πρέπει να φαντασθούμε ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε την πρόσβαση στην μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο με την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά είναι τρομακτική», έλεγε.

Ο Τζον Λε Καρέ έγινε παγκόσμια γνωστός από το μυθιστόρημά του, ίσως το σημαντικότερο, «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο» (1963), του οποίου ακολούθησαν πολλά άλλα, κατασκοπευτικής φαντασίας.

Το 2008 στον πίνακα των μεγαλύτερων 50 Άγγλων συγγραφέων του 20ού αιώνα που συνέταξαν οι «Times», κατέλαβε την 22η θέση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις