Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Τζόνσον: Η Βρετανία θα παραμείνει ανοιχτή, γενναιόδωρη και εξωστρεφής μετά το Brexit

Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «απίστευτη στιγμή» την έξοδο της χώρας του από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, που θα συμβεί σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία θα παραμείνει «ανοιχτή, γενναιόδωρη και εξωστρεφής».

«Είναι μια απίστευτη στιγμή. Έχουμε την ελευθερία μας στα χέρια μας και επαφίεται σ’ εμάς να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο» ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα στους κόλπους της ΕΕ, το Brexit γίνεται πραγματικότητα απόψε για το Ηνωμένο Βασίλειο που επισήμως αποχώρησε στις 31 Ιανουαρίου αλλά επωφελήθηκε από τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» για να μετριάσει το σοκ.

«Πιστεύω ότι το συντριπτικό ένστικτο του λαού αυτής της χώρας θα είναι να ενωθεί σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο όπου η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα εργάζονται από κοινού για να εκφράσουν τις αξίες μας σε όλον τον κόσμο» εκτίμησε ο συντηρητικός πρωθυπουργός και εκ των πρωτεργατών του Brexit.

Και αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι «ανοιχτό, γενναιόδωρο, εξωστρεφές, διεθνιστικό και υπέρ των ελεύθερων συναλλαγών», πρόσθεσε.

«Η διαδικασία του Brexit δεν έχει νικητές»

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης (CDU) Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εντεταλμένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, εκτιμά ότι από την διαδικασία του Brexit δεν βγήκε κανένας νικητής, ενώ και οι δύο πλευρές θα αποδυναμωθούν.

«Η διαδικασία του Brexit δεν έχει νικητές. Tόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Βρετανία θα αποδυναμωθούν από το Brexit. Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν πάντοτε στον μετριασμό των σοβαρών συνεπειών και των μειονεκτημάτων για τους πολίτες και τις εταιρείες και την αποφυγή του χάους και της αβεβαιότητας σε περίπτωση ενός σκληρού, άτακτου Brexit στο τέλος του έτους», είπε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

«Η εμπορική συμφωνία για το Brexit θα αρχίσει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου. Έτσι, αποφεύγεται μια σκληρή ρήξη. Υπό τις δεδομένες συνθήκες, η επιτευχθείσα εμπορική συμφωνία είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Η συμφωνία είναι περιεκτική, δίκαιη και ισορροπημένη. Η μελλοντική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται επομένως σε σταθερή και νομικά ασφαλής βάση. Επιπλέον υπάρχει η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις