Κόσμος

Βατικανό: Μισό «mea culpa» για σχόλιο του Πάπα που εξόργισε τους Ουκρανούς

Μισό «mea culpa» (σσ δικό μου λάθος) επιχείρησε να αρθρώσει σήμερα το Βατικανό σχετικά με μία φράση του Πάπα Φραγκίσκου που έθεσε σε δοκιμασία τις σχέσεις του με την Ουκρανία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προκάλεσε την αντιπαράθεση την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας εκτός κειμένου ανήμερα της επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και έξι μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

“Οι αθώοι πληρώνουν για τον πόλεμο”, είπε ο Φραγκίσκος, σε μια φράση όπου αναφέρθηκε σε “αυτό το καημένο κορίτσι που τινάχτηκε στον αέρα από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα ενός αυτοκινήτου στη Μόσχα”.

Το «καημένο κορίτσι» ήταν η Ρωσίδα υπερεθνικίστρια Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του λεγόμενου «εγκεφάλου του Πούτιν» Αλεξάντερ Ντούγκιν, που τάσσεται επί μακρόν υπέρ της ένωσης των ρωσόφωνων και άλλων περιοχών σε μια νέα ρωσική αυτοκρατορία, η οποία – φυσικά – θα περιελάμβανε την Ουκρανία.

Η ίδια η Ντούγκινα υποστήριζε ευρέως τις ιδέες του πατέρα της και εμφανίζονταν στην κρατική τηλεόραση από μόνη της για να προσφέρει υποστήριξη για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει τα εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους στην Μπούτσα, ως σκηνοθετημένη προπαγάνδα των Αμερικανών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Βατικανό δεν έκανε μεν ειδική αναφορά στα σχόλια του Πάπα για την Ντούγκινα, αλλά έκανε λόγο για “δημόσια συζήτηση σχετικά με την πολιτική σημασία” των σχολίων του Πάπα για την Ουκρανία.

Ανέφερε πως θα πρέπει να θεωρηθούν ως ένδειξη ενδιαφέροντος για την ανθρώπινη ζωή και “όχι σαν να παίρνει πολιτική θέση”.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει πως ο πόλεμος “ξεκίνησε από τη Ρωσική Ομοσπονδία”, μια φράση η οποία σύμφωνα με έναν διπλωμάτη φαίνεται να διατυπώθηκε με τέτοιο τρόπο προκειμένου να διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι το Βατικανό δεν έβαλε τη Ρωσία και την Ουκρανία στην ίδια ζυγαριά, εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα..

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανού στο Κίεβο για να διαμαρτυρηθεί, λέγοντας πως τα λόγια του πάπα ήταν “άδικα” και “ράγισαν την καρδιά της Ουκρανίας”.

Σε tweet την ημέρα που ο Πάπας έκανε τα σχόλιά του, ο Αντρίι Γιούρας, ο Ουκρανός απεσταλμένος στο Βατικανό, είπε: “Πώς είναι δυνατόν να αναφέρεται ένας από τους ιδεολόγους του (ρωσικού) ιμπεριαλισμού ως αθώο θύμα;… Δεν μπορούμε να βάζουμε στην ίδια κατηγορία τον επιτιθέμενο και το θύμα, τον βιαστή και τον βιασθέντα”.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει πως ο πάπας έχει κάνει “σαφείς και αδιαμφισβήτητες” καταγγελίες του πολέμου ως κάτι που είναι “ηθικά αδικαιολόγητο, απαράδεκτο, βάρβαρο, παράλογο, αποκρουστικό και ανόσιο”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Ο αιώνας της ταπείνωσης για την Ευρώπη μπορεί να έχει ήδη αρχίσει – Η συμφωνία με τον Τραμπ και οι ομοιότητες της υποταγής της Κίνας στη Βρετανία
Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ για να πιέζει για μονομερείς συμφωνίες την Ευρώπη
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ντόναλντ Τραμπ 3
Επιτυχημένη η τελική δοκιμή για την υψηλότερη γέφυρα του κόσμου στην Κίνα – Άντεξε 96 βαρέα φορτηγά
Τα εγκαίνια της εντυπωσιακής γέφυρας έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Λιουτζί και Ανλόνγκ από 2 ώρες σε μόλις 2 λεπτά
Η εντυπωσιακή γέφυρα Huajiang Grand Canyon στην Κίνα
1
Η Γαλλία στο χείλος του χάους: Ο Μπαϊρού ρισκάρει, το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα» φουντώνει, η Λε Πεν καραδοκεί και ο Μακρόν αγωνιά
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Γαλλία - Οι επιλογές του Μακρόν - Οι περισσότεροι Γάλλοι θέλουν διάλυση της Βουλής, νέες εκλογές και παραίτηση Μακρόν
Μακρόν Μπαϊρού 44