Κόσμος

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη ζωή κάθε Ευρωπαίου»

Επίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που κατηγόρησε στο διάγγελμά του ότι τη Μόσχα ότι διεξάγει ενεργειακό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης και κάλεσε σε ενότητα.

«Η Ρωσία προσπαθεί τελευταία να αυξήσει την ενεργειακή πίεση στην Ευρώπη ακόμη περισσότερο· η μεταφορά αερίου μέσω του Nord Stream σταμάτησε τελείως», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι. «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη φυσιολογική ζωή κάθε Ευρωπαίου — σε όλες τις χώρες της ηπείρου μας».

Σκοπός της Μόσχας, είπε, είναι να εξασθενήσει και να εκφοβίσει τα κράτη της Ευρώπης. Πέρα από τα άρματα μάχης και τους πυραύλους, η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης την ενέργεια ως όπλο και αυτόν τον χειμώνα, ετοιμάζεται να καταφέρει «αποφασιστικό πλήγμα» στον ενεργειακό τομέα και μόνο η μεγαλύτερη συνοχή θα επιτρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό, συνέχισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουν καλύτερα τα αντίμετρα που θα εφαρμόσουν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, έκρινε, προσθέτοντας πως πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία για να περιοριστούν τα έσοδά της από το πετρέλαιο και το αέριο.

Το υπόβαθρο των κατηγοριών αυτών είναι ότι η Gazprom δεν ξανάρχισε τις παραδόσεις αερίου μέσω του Nord Stream 1 χθες το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία επικαλέστηκε διαρροή στον σταθμό συμπίεσης Παρτόβαγια.

Στο διάγγελμά του, ο κ. Ζελένσκι στηλίτευσε εξάλλου τον τραυματισμό παιδιών σε έκθεση όπλων στην Τσερνίχιβ. Το ατύχημα αυτό ήταν «απαράδεκτο» και οι υπεύθυνοι για αυτό θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον «Χρυσό Θόλο» κόστους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων – Θα προστατεύει τις ΗΠΑ από πυραυλικές επιθέσεις ακόμη και από το διάστημα
Όπως τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανικός θόλος θα είναι ακόμη καλύτερος από αυτόν του Ισραήλ και στο έργο θα συμμετάσχει και ο Καναδάς
Ντοναλντ Τραμπ
1
«Ο Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για να μην σταματήσουν τις συνομιλίες για την Ουκρανία» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο
«Αν καταστεί σαφές ότι οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για μια ειρηνευτική συμφωνία και απλώς θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε σε αυτές»
U.S. President Donald Trump speaks during a roundtable discussion in Doha, Qatar, May 15, 2025. REUTERS 1
Ο Έλον Μασκ θα ξοδεύει «πολύ λιγότερα» χρήματα για να χρηματοδοτεί πολιτικές προεκλογικές εκστρατείες
Ο Μασκ είχε προσφέρει περισσότερα από 290 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2024
Ο Έλον Μασκ 1