Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Λιτός ο εορτασμός των γενεθλίων του Κιμ Γιονγκ Ιλ χωρίς δοκιμές νέων πυραύλων

Λιτός ήταν ο εορτασμός των 80 χρόνων από τη γέννηση του εκλιπόντα ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, καθώς δεν έγινε καμία εκτόξευση πυραύλου ή στρατιωτική παρέλαση παρά μόνο μια συναυλία και πυροτεχνήματα στην πόλη Σαμζιγιόν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Ο εορτασμός έγινε με την παρουσία του γιου του, του νυν ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος παρέστη στην Σαμζιγιόν, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο όρος Παεκτού, εκεί σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, γεννήθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ στις 16 Φεβρουαρίου 1942.

Στη Βόρεια Κορέα, η συγκεκριμένη ημέρα ονομάζεται και εορτάζεται ως η ημέρα του Λαμπερού Αστεριού, με πλήθος ανθρώπων –ανάμεσά τους και στελέχη του Κόμματος των Εργατών– οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το άγαλμα του Κιμ Γιονγκ Ιλ «για να γιορτάσουν τη μεγάλη γιορτή του καλού οιωνού του έθνους», όπως μετέδωσε το KCNA με εικόνες από τα ΜΜΕ της χώρας.

Το πλήθος χειροκροτούσε με ενθουσιασμό όταν είδε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση στην κομητεία Σαμζιγιόν, «την ιερή γη της επανάστασης», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Άλλωστε, είναι σπάνιο να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε μια τόσο απομακρυσμένη περιοχή.

https://twitter.com/NguyenK37230640/status/1493825343081558016

Η μεταμόρφωση της Σαμζιγιόν

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει προσπαθήσει να μεταμορφώσει την πόλη σε ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο, με την κυβέρνησή του να χρηματοδοτεί έργα για την ανέγερση νέων κατοικιών, ξενοδοχείων και ενός θερέτρου σκι, όπως και πολιτιστικών και ιατρικών εγκαταστάσεων.

Η μεταμόρφωση της Σαμζιγιόν εντάσσεται στα σχέδια του ίδιου να προωθήσει την «αυτόνομη» οικονομία, καθώς εναντίον της Βόρειας Κορέας έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει επισκεφθεί επανειλημμένα την πόλη, την οποία έχει χαρακτηρίσει «σοσιαλιστική ουτοπία» και «επιτομή του σύγχρονου πολιτισμού». Κατά τους εορτασμούς, κατέθεσε στεφάνι μπροστά από το άγαλμα του πατέρα του, όμως το KCNA δεν μετέδωσε καμία από τις δηλώσεις του.

Πότε αναμένεται η νέα δοκιμή όπλων

Κάθε χρόνο στη Βόρεια Κορέα γιορτάζονται διάφορες επέτειοι που συνδέονται με την επίσημη ιστορία της χώρας και τους δύο πρώτους ηγέτες της, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ και τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, παππού και πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι γιορτές αυτές αποτελούν ευκαιρία για μεγάλες εκθέσεις λουλουδιών, χορευτικά σόου και εγκωμιαστικά αφιερώματα στον Τύπο, με στόχο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να ενισχυθεί η πίστη των πολιτών προς το καθεστώς.

northkorea coin kimjongil r

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε προσεκτικά τη σημερινή εορταστική ημέρα λόγω της έντασης που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο, και οι παρατηρητές ανέμεναν μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση προκειμένου το καθεστώς να παρουσιάσει τα νέα του όπλα.

Η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε πρωτοφανή αριθμό πυραυλικών δοκιμών τον Ιανουάριο, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων τον πιο ισχυρό της πύραυλο από το 2017.

Μπορεί τώρα να μην έγινε καμία νέα δοκιμή, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να δοκιμάσει ένα σημαντικό όπλο στις 15 Απριλίου, την 110η επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ