Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Κοινό υποψήφιο πρόεδρο “κατεβάζουν” Ζάεφ και Αχμέτι

Με κοινό υποψήφιο θα κατέλθουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία το κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και το συγκυβερνών αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά την σημερινή συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, στα Σκόπια. Το όνομα του κοινού υποψηφίου των κομμάτων του Ζάεβ και του Αχμέτι θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει επιλέξει ως υποψήφιο του στις εκλογές αυτές την καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου και ο δεύτερος στις 5 Μαΐου.

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Η θητεία του Προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη διεξήχθησαν την άνοιξη του 2014. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη τότε Πρόεδρος της χώρας,ως υποψήφιος του VMRO-DPMNE, επικρατώντας του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών, Στέβο Πεντάροφσκι.

Οι εξουσίες του Πρόεδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 5
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν