Κόσμος

Χάκαραν σκούπες – ρομπότ: Κυνηγούσαν κατοικίδια και εξέπεμπαν ρατσιστικά σχόλια

Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες μία περίεργη είδηση που έρχεται από τις ΗΠΑ, με χάκερς να «τρυπώνουν» σε σπίτια, «ελέγχοντας» σκούπες – ρομπότ. 

Καταγγελίες που έχουν γίνει από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως σκούπα-ρομπότ κυνήγησε τον σκύλο του ιδιοκτήτη, ενώ σε άλλη περίπτωση άρχισε να μεταδίδει μέσω ηχείων υβριστικά σχόλια. 

Το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλές καταγγελίες για ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες που παραβιάστηκαν εξ αποστάσεως, με τους χάκερς να χρησιμοποιούν τα ηχεία της συσκευής, προκειμένου να μεταδώσουν ρατσιστικές προσβολές προς τους ιδιοκτήτες.

Ο δικηγόρος, Daniel Swenson, από τη Μινεσότα άκουσε παράξενους ήχους από τη σκούπα, οι οποίοι όπως ισχυρίστηκε έμοιαζαν με παραποιημένα σήματα. Λίγη ώρα αργότερα, και μέσω μίας εφαρμογής, διαπίστωσε πως κάποιο άτομο είχε πρόσβαση στην κάμερα και πως μπορούσε να ελέγξει τη σκούπα – ρομπότ εξ αποστάσεως.

Η πρώτη του σκέψη ήταν πως υπήρξε κάποια δυσλειτουργία στη συσκευή, γι’ αυτό και έκανε επανεκκίνηση στη σκούπα.

Ωστόσο, η συσκευή άρχισε να κινείται ξανά από μόνη της, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Interesting Engineering, το ηχείο της εξέπεμπε δυνατά ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του.  

Ρομποτική σκούπα άρχισε να «κυνηγάει» σκύλο

Η περίπτωση του Swenson ακολουθεί μία σειρά πολυάριθμων παρόμοιων περιστατικών στις ΗΠΑ.

Πολλοί αγοραστές έχουν αναφέρει περιστατικά hacking που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων ημερών το ένα από το άλλο. Την ίδια ημέρα που παραβιάστηκε η συσκευή του Swenson, μία άλλη σκούπα-ρομπότ αποσυντονίστηκε, κυνηγώντας τον σκύλο του ιδιοκτήτη του γύρω από ένα σπίτι στο Λος Άντζελες. Το ρομπότ ελεγχόταν εξ αποστάσεως, με υβριστικά σχόλια να μεταδίδονται από τα ηχεία του.

Ο συνολικός αριθμός των παραβιασμένων συσκευών της κινεζικής εταιρείας, στην οποία ανήκουν, παραμένει ασαφής. Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από μήνες, όταν ειδικοί προσπάθησαν να ειδοποιήσουν την εταιρεία για «σοβαρά ζητήματα ασφαλείας» στις ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες της και την εφαρμογή, από την οποία ρυθμίζονται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χαμάς να επιστρέψει και τις υπόλοιπες σορούς – «Γνωρίζουν πού βρίσκονται τα λείψανα, η υπομονή μας εξαντλείται»
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ακόμη δύο νεκρούς ομήρους από τη Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε κι ο ισραηλινός στρατός
Ένοπλοι της Χαμάς επιτηρούν τη μεταφορά των σορών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 23
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς