Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Η ιστορική ρετσίνα Μαλαματίνα πουλά το ανθρακούχο νερό «Δουμπιάς! “Όλυμπος” και Σαββίδης στους… μνηστήρες

Η ιστορική ρετσίνα Μαλαματίνα πουλά το ανθρακούχο νερό «Δουμπιάς! “Όλυμπος” και Σαββίδης στους… μνηστήρες

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για το μέλλον της εταιρείας Δουμπιάς, θυγατρική της Οινοποιίας Μαλαματίνα. Στις 12 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το φυσικό μεταλλικό νερό, το οποίο αναβλύζει από την πηγή των Αγίων Αποστόλων, στην κοινότητα Δουμπιά του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Το επενδυτικό τους ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δύο ελληνικές εταιρείες και ένα κυπριακό fund. Σε τροχιά αναδιοργάνωσης η ιστορική ρετσίνα, που μετρά 123 χρόνια ζωής.

Η ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα, έλαβε την απόφαση για να πουλήσει τη θυγατρική της Δουμπιά, στο πλαίσιο σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει αναδιάρθρωση του δανεισμού, εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων και μείωση των λειτουργικών εξόδων.  Ο διαγωνισμός για την πώληση της Δουμπιάς, ήταν προγραμματισμένος να γίνει στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο μεταφέρθηκε για τις 12 Μαρτίου.  

Οι «μνηστήρες» για τα νερά Δουμπιά

Το επενδυτικό τους ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει  η οικογένεια Σαράντη, της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος, ο όμιλος Σαββίδη που εκτός από τις υπόλοιπες δραστηριότητες διαθέτει και το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Σουρωτή, καθώς κι ένα κυπριακό fund, με προσανατολισμένο το επενδυτικό του ενδιαφέρον στον κλάδο των τροφίμων.

Το κρασί της Ελλάδος

Κόντρα στις αντίξοες συνθήκες, η επιχείρηση των πέντε γενεών, μετά από την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Δουμπιάς, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διαδώσει στις αγορές του κόσμου, το ρετσινάτο κρασί της, το «κρασί της Ελλάδος», όπως το αποκαλεί από το 1922 η οικογένεια Μαλαματίνα, όταν ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας το παρήγαγε για πρώτη φορά με σταφύλια από την Αλεξανδρούπολη.   

Εδώ και χρόνια, η οικογένεια συνεχίζει τις προσπάθειες της για να διαδώσει τη φήμη της ρετσίνας σε νέες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει κάθε χρόνο σε εκθέσεις παγκοσμίου εμβέλειας. Η εταιρεία εξάγει κυρίως σε αγορές που επικρατεί έντονα το ελληνικό στοιχείο, όπως Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βέλγιο και αλλού.  

Από την Τένεδο, στην Αλεξανδρούπολη και στις αγορές του κόσμου

Με ρίζες, που ξεκινούν από την αμπελόεσσα Τένεδο το 1860, όταν ο Ευστράτιος Μαλαματίνας καλλιεργούσε τσαούσια (σταφύλια), η οικογενειακή παράδοση συνεχίστηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1895, όταν η οικογένεια Μαλαματίνα ίδρυσε μία οινοποιητική μονάδα, με το όνομα «Τένεδος», ως κίνηση υποστήριξης προς την υπόδουλη τοπική κοινωνία και οικονομία.  

Όταν το 1922, με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η οικογένεια έχασε τα κτήματά της στην Τένεδο, ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, εκπρόσωπος δεύτερης γενιάς, αποφάσισε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε, ζητώντας σταφύλια τοπικής παραγωγής για να παράγει το «κρασί της Ελλάδος», το ρετσινάτο, όπως το αποκάλεσε. Γρήγορα, η τοπική κοινωνία «αγκάλιασε» το κρασί, αποκαλώντας τον Κ. Μαλαματίνα μέχρι σήμερα, ως «τον άνθρωπο που μας έφερε τη ρετσίνα».

Σήμερα, το παραγωγικό κέντρο της εταιρείας βρίσκεται στην Εύβοια, από όπου τροφοδοτείται το εμφιαλωτήριο της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το οποίο μεταφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμφιαλωτήρια της Ευρώπης. Στην «προίκα» της εταιρείας περιλαμβάνονται τρία αξιόλογα οινοποιεία: Στο Φάρο Αλεξανδρούπολης, στη Ριτσώνα Αυλίδας και την Ασωπία Βοιωτίας. 

Ο Νίκος Σταυρίδης και οι καινοτομίες

Η ιστορία και η φήμη της εταιρείας, αποτελούν την «προίκα» της για τα επόμενα χρόνια, σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς. Κάποιοι μάλιστα, έχουν συνδυάσει το όνομα Μαλαματίνα με μεγάλες καινοτομίες, όπως η φιάλη τύπου «φούσκα» που καθιέρωσε το 1957, ο Ευάγγελος Μαλαματίνας, χημικός οινολόγος και εκπρόσωπος τρίτης γενιάς, στον οποίο μάλιστα απονεμήθηκε και τιμητικό δίπλωμα για την προσφορά του στον κλάδο οινολογίας.

Ανατρέχοντας, στην ιστορία της επιχείρησης, η παράδοση θέλει τον αείμνηστο ηθοποιό, Νίκο Σταυρίδη, να λέει στο φίλο του Ευάγγελο Μαλαματίνα: «Η Μαλαματίνα είναι το κλειδί στο στομάχι μου», ένα μότο, που για πολλά χρόνια διαφήμιζε τη διάσημη ρετσίνα, που στο καπάκι της απεικονίζει έναν άνθρωπο να πίνει ένα ποτήρι κρασί κι ένα κλειδί να κουρδίζει το στομάχι του.

Σήμερα, οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, ελπίζουν να βρουν το δικό τους «κλειδί», που θα οδηγήσει τη Μαλαματίνα σε μία νέα ανοδική τροχιά. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις