Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

ΙΟΝ: Τα σχέδια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για το μέλλον της αγαπημένης σοκολατοβιομηχανίας

ΙΟΝ: Τα σχέδια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για το μέλλον της αγαπημένης σοκολατοβιομηχανίας

Μετά την επίσημη μετάβαση του πλειοψηφικού ποσοστού της ΙΟΝ, ήτοι 60%, στην εταιρεία Bespoke SGA Holdings ΑΕ συμφερόντων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο έμπειρος επιχειρηματίας, βάζει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πλάνο για ισχυροποίηση της θέσης της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας σε Ελλάδα και εξωτερικό κι επιβεβαιώνει ότι θα διατηρήσει τη «συνταγή» της σοκολάτας που την κρατάει εδώ και 93 χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων.

Ένα χρόνο, αφότου οι δύο πλευρές είχαν προβεί σε συμφωνία, στις 29 Ιουνίου 2023, η εταιρεία Bespoke SGA Holdings εξέδωσε ανακοίνωση ότι με νέα συναλλαγή, απέκτησε το 60% και τη δυνατότητα άσκησης διοίκησης στην σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία των δύο πλευρών.

Η ημερομηνία αυτή αποτελεί σταθμό στην επιχειρηματική πορεία της ΙΟΝ, που το ταξίδι της ξεκίνησε το 1930, όταν μια παρέα φίλων άνοιξε ένα εργοστάσιο, με όνειρο να γίνουν οι πιο επιτυχημένοι σοκολατοποιοί.

Νέα εποχή

Η είσοδος νέων μετόχων σηματοδοτεί μια νέα ημέρα για την ΙΟΝ, αλλά κι ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης να διασφαλιστεί το μέλλον της σοκολάτας που αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες, όπως αποδείχθηκε από τη φήμη της, που διατηρείται αναλλοίωτη για έναν σχεδόν αιώνα.

Μετά την ημερομηνία ορόσημο απόκτησης του πλειοψηφικού ποσοστού στην ΙΟΝ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά για την συμμετοχή μας στην εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ αλλά και παράλληλα ευθύνη προς τους παλαιούς μετόχους και τους καταναλωτές για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ΙΟΝ με γνώμονα την καινοτομία και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων».

Εξωστρέφεια

Ανάλογη είναι και η δέσμευση των μετόχων της ΙΟΝ, οι οποίοι ανέφεραν ότι: «Σε συνέχεια της συμφωνίας μας και μετά από έναν χρόνο επιτυχούς συνεργασίας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις κοινές αξίες και το επιχειρηματικό ήθος που μας χαρακτηρίζει. Κοινός μας στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια προκειμένου, υλοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις και αξιοποιώντας τη πολυετή εμπειρία των εργαζομένων και των συνεργατών μας, να καταστήσουμε την ΙΟΝ σημαντικό περιφερειακό παίκτη στον κλάδο».

Γλυκιά ιστορία

Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 23 Σεπτεμβρίου 1930 και το εργοστάσιο παραγωγής της σοκολάτας με σήμα το ευωδιαστό «ίον» (μενεξές) απ’ όπου πήρε το όνομά της η εταιρεία, έβαλε μπρος τις μηχανές στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Το εργοστάσιο εξακολουθεί μέχρι σήμερα, να βρίσκεται στην ίδια περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε να γράφει ιστορία.

Μεγάλοι σταθμοί στην ιστορία της εταιρείας αποτέλεσαν τα έτη 1975, 1976 και 1977, όπου δημιουργήθηκε γραμμή παραγωγής γκοφρέτας στην Άρτα, δημιουργήθηκε το πιο δημοφιλές «κέρασμα» της εποχής το σοκολατάκι noisetta και γεννήθηκε το πιο αγαπημένο σνακ η Σοκοφρέτα, αντίστοιχα.

Ακολούθησαν σημαντικές συμφωνίες, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την Break, στα τέλη του 1990 με την επέκταση της δραστηριότητας στο εξωτερικό, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 όπου σε συνεργασία με την ΚΡΙ – ΚΡΙ δημιουργήθηκε παγωτό ΙΟΝ, καθώς και στα μέσα της δεκαετίας του 2010 όπου κυκλοφόρησε σοκολάτα με στέβια. Εκτός από την Ελλάδα, η ΙΟΝ έκανε πολλά εξαγωγικά βήματα, από Ευρώπη μέχρι Κίνα και αφρικανικές χώρες.

Μετά απ’ όλες αυτές τις επιτυχίες, το επόμενο βήμα, που ετοιμάζει η νέα ιδιοκτησία και περιμένουν όλοι να δουν να γίνεται πραγματικότητα είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας της ιστορικής αυτής σοκολάτας, με αναφορά στο παρελθόν και σεβασμό στο παρόν.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις