Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Capital controls: Η μαύρη επέτειος και οι αλλαγές στα ποσά αναλήψεων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Πέρασαν δύο χρόνια, ήταν Κυριακή 28 Ιουλίου 2015 όταν η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι τράπεζες στην Ελλάδα έκλεισαν, στη χώρα επιβλήθηκαν capital controls. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν 48 ώρες από την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση για το “ναι” ή το “όχι” στην πρόταση εταίρων και δανειστών.

Κυριακή βράδυ οι Έλληνες έμελλε να γνωρίσουν στην πράξη όσα είχαν ακούσει να συμβαίνουν στην Κύπρο. Μάθαιναν πως την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούσαν να πάνε στην τράπεζα. Θα μπορούσαν να κάνουν μονάχα μια ανάληψη της τάξης των 60 ευρώ την ημέρα και γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ τελείωναν στα ΑΤΜ και επί της ουσίας μπορούσαν να κάνουν ανάληψη 50 ευρώ. Οι περισσότεροι έδιναν… ραντεβού στο πεζοδρόμιο έξω από τις τράπεζες τα μεσάνυχτα για να κάνουν μια ανάληψη στο παρά πέντε και άλλη μια στο και πέντε, ώστε να γλιτώσουν τη διπλή ταλαιπωρία στην ουρά…

Δυο χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει, όσοι τότε δεν είχαν καν κάρτα αναλήψεων έχουν μάθει να ζουν με το πλαστικό χρήμα το οποίο πλέον έχει συνδεθεί και με το αφορολόγητο.
Η κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου υπόσχεται πλήρη άρση των capital contrls γρήγορα, πολλοί μιλούν για χαλάρωση των περιορισμών ή ακόμη και πλήρη απελευθέρωση των συναλλαγών από τα τέλη του έτους και ύστερα.


 

Οι αλλαγές στα capital controls των τραπεζών όλα δείχνουν πως έρχονται μετά την εκταμίευση της δόσης μέσα στον Ιούλιο.
Η αλλαγές θα έρθουν σταδιακά και σε πρώτη φάση θα υπάρξει αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων από 120 ως και 320 ευρώ.
Από τα 1.680 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα το μηνιαίο όριο αναλήψεων θα αυξηθεί δηλαδή στα 1.800 με 2.000 ευρώ τον μήνα.
Το σενάριο των 1.800 ευρώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο, όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το όριο να ανέβει στα 2.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση βέβαιο θεωρείται ότι οι καταθέτες θα έχουν την δυνατότητα να παίρνουν το ποσό που δικαιούνται κάθε μήνα με μία και μόνο ανάληψη, χωρίς βέβαια να είναι αυτό δεσμευτικό.

Σημαντικό, σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών θα είναι και το γεγονός ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων λογαριασμών ή η προσθήκη συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, ακόμη και η δημιουργία νέου κωδικού πελάτη.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε