Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Η καλύτερη ημέρα στις αγορές στα χρόνια του κορονοιού! Ρεκόρ 87 ετών στον Dow Jones

αγορές

Η καλύτερη ημέρα στα χρόνια του κορονοϊού ήταν η χθεσινή για τις αγορές. Ο δείκτης Dow Jones έκανε την υψηλότερη ημερήσια επίδοση από το 1933 μέχρι και σήμερα, κάνοντας ένα πραγματικό άλμα 11,37% ή 2.112 μονάδες.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη Dax να εκτοξεύεται κατά 11,49%, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η άνοδος στα άλλα χρηματιστήρια.
Στην Αθήνα η άνοδος ήταν 7,68%, με τις τράπεζες που έχουν βρεθεί στην δίνη του κυκλώνα όλο το τελευταίο διάστημα να σημειώνουν άνοδο 10,90%.

Γιατί… ανέβηκαν οι αγορές;

Βασική αιτία που σημειώθηκε η χθεσινή εκτόξευση ήταν οι προσδοκίες ότι μετά την Fed θα αναλάβει δράση και το Κογκρέσο για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συνομιλίες Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται στα τελικά τους στάδια, με τους αναλυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για ένα μαζικό πακέτο τόνωσης ύψους 2 τρισ. δολ.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξη πώς μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, εκφράζοντας την πεποίθηση της “ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τις επόμενες ώρες”.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», πρόσθεσε. Επισήμανε παράλληλα ότι οι Δημοκρατικοί εργάζονται για να προστεθούν περισσότερα μέτρα που θα προσφέρουν βοήθεια στους εργαζόμενους καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν. Ανέφερε τέλος ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την εποπτεία του ταμείου των 500 δισ. δολ. που θα συσταθεί για να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ. «Οι διαπραγματευτές είναι στην τελική ευθεία», δήλωσε ο ΜακΚόνελ. «Σήμερα θα τελειώσει όλα αυτό το δράμα από την Ουάσιγκτον. Κοντεύουμε στο τέλος της συζήτησης», πρόσθεσε.

Άλμα στην Νέα Υόρκη

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση έχοντας κερδίσει 2.112,98 μονάδες ή 11%,37, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδό του από το 1933 και κλείνοντας στις 20.704 μονάδες.

Αντίστοιχα ράλι πραγματοποιήσαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 9,4% στις 2.447 μονάδες στην καλύτερη ημέρα του από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με άνοδο 8,1% στις 7.417.

*Του Θανάση Παπαδή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις