Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

ΙΟΒΕ: Ανθεκτικότητα και θετικές τάσεις δείχνει η εγχώρια μεταποίηση

ΙΟΒΕ: Ανθεκτικότητα και θετικές τάσεις δείχνει η εγχώρια μεταποίηση

Παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, η εγχώρια βιομηχανία εμφανίζει όχι μόνο υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας, αλλά και θετικές τάσεις , σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε χθες (14.12.23) το ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η συμμετοχή της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του τομέα βιομηχανίας στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε σε 9,1% το 2022, από 7,8% το 2019 και 8,1% το 2016.

Αντίστοιχα, η συμμετοχή της μεταποίησης στην εγχώρια απασχόληση έφτασε στο 10,0% το 2022, από 9,6% το 2019 και 8,9% το 2014.

Ωστόσο, τα μερίδια της μεταποίησης στα βασικά μεγέθη της οικονομίας συνεχίζουν να υπολείπονται σημαντικά από τον μέσο όρο της ΕΕ και η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στις σχετικές κατατάξεις.

Η θετική πορεία βασικών μεγεθών μεταποίησης τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υστέρη από την υπόλοιπη Ευρώπη αναδεικνύουν τα περιθώρια για περαιτέρω εξορθολογισμό του εγχώριου τομέα, μέσα από κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις, στρατηγικές επενδύσεις και επιχειρηματικές κινήσεις.

Ο τομέας θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα έτη, επομένως η διατήρηση της καλής πορείας του και η ενίσχυση του ρόλου του στην ελληνική οικονομία θα απαιτήσουν περαιτέρω αλλαγές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις