Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Πως θα λειτουργήσει το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Πως θα λειτουργήσει το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Τη σύσταση Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του Δημοσίου που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο Growthfund Summit που διοργανώνει το Υπερταμείο στην Αθήνα. 

 Ο κος Χατζηδάκης ανέφερε πως η παρεμβαση αυτή επιτεύχθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έγιναν με τον ESM για την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο (η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη ψηφιστεί). Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για τις επιχειρήσεις του Δημοσίου θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που θα κινητροδοτεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και «πράσινες» επενδύσεις.

Τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα προέλθουν από το Δημόσιο με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50 % της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50 % θα διατεθεί για τη μείωση του Δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα συσταθεί υπο την αιγίδα της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο).

Το αρχικό κεφάλαιο του Νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου θα είναι ίσο με το 50% της εύλογης αξία των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (50% +1 μετοχή) που επέστρεψαν στο Ελληνικό Δημόσιο απο την ΕΕΣΥΠ (το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί σε αποπληρωμή δανείων ESM μέσω της ΕΕΣΥΠ)

Η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή (που θα προσλάβει η ΕΕΣΥΠ και θα ανατεθεί άμεσα το έργο)

 Η δομή και λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου θα βασιστεί στο προηγούμενο καλό και επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών και θα ακολουθήσει τη διεθνή επιτυχημένη πρακτική Εθνικών Επενδυτικών Ταμείων της Ευρώπης (Νορβηγίας, Ιρλανδίας, Ιβηρικών χωρών κτλ) και άλλων χωρών (πχ Temasek – Σιγκαπούρη)

Στόχευση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου είναι να επενδύει:

  • σε ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management team λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα). Σημειώνεται πως ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί νέα γενιά “ΔΕΚΟ” με τα κεφάλαια του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
  • σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα (πχ, πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές
  • συμπληρωματικά και όχι a priori ανταγωνιστικά (σημ. κατά περίπτωση συνεπενδύσεις – co-investments) με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών πχ  ΑΚΕΣ που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ),άλλα private equity funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πιστωτικά ιδρύματα (ελληνικά και IFIs – δηλ EIB, EBRD, BSTDB κλπ.)
  • με μεσο- μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και με σαφείς μηχανισμούς και ορίζοντα αποεπένδυσης (exit strategy)
  • αξιοποιώντας και κάνοντας χρήση διαθέσιμων και συνηθισμένων επενδυτικών εργαλείων (πχ συμμετοχή σε ΑΜΚ, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια κοκ).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις