weather-icon °C AΘΗΝΑ

Προληπτικές κατασχέσεις πριν από την εξόφληση χρεών – Δέσμευση θυρίδων και παρακράτηση από το εφάπαξ

Προληπτικές κατασχέσεις πριν από την εξόφληση χρεών – Δέσμευση θυρίδων και παρακράτηση από το εφάπαξ

Υπερεξουσίες για εξπρές κατασχέσεις κι εφόδους με τη βοήθεια της αστυνομίας και χωρίς δικαστική απόφαση αποκτά η εφορία, μετά από απαίτηση της τρόικας.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου οι ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να προχωρούν ακόμα και σε προληπτική κατάσχεση κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και χωρίς δικαστική συνδρομή. Κι αυτό θα γίνεται σε περίπτωση που έχουν υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος πριν από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας δεν θα καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

Επιπλέον εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις θα ανοίγουν θυρίδες και θα δεσμεύουν το περιεχόμενο, είτε σε είδος, είτε σε χρήμα. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για παρακράτηση του εφάπαξ ή τμήματος αυτού για την κάλυψη χρεών προς το Δημόσιο., ακόμη κι αν ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα, θα γίνονται έφοδοι σε καταστήματα ή σπίτια που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη με τη συμμετοχή της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα “ψιλά γράμματα” του πολυνομοσχεδίου προβλέπονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

-Για να διασφαλίσει την είσπραξη του φόρου ακόμα και πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής του, η φορολογική διοίκηση θα προχωρεί σε αναγκαστική κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών χωρίς δικαστική απόφαση. Όταν οι ελεγκτές εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόρου που έχουν καταλογιστεί, θα μπορούν να επιβάλουν, πριν από τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου καθώς επίσης και των απαιτήσεών του, είτε βρίσκονται στα χέρια του, είτε στα χέρια τρίτου.
Επίσης προβλέπεται ότι η συντηρητική κατάσχεση, θα μετατρέπεται αυτόματα σε αναγκαστική από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε.

-Για οφειλέτες του Δημοσίου πέρα από τη δέσμευση του 50% των πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, θα δεσμεύεται ολόκληρο το περιεχόμενο των θυρίδων σε χρήμα ή σε είδος.

-Η εφορία θα προχωρεί σε παρακράτηση ολόκληρου του ποσού ακόμα και για ρυθμιζόμενες οφειλές από τα χρήματα που εισπράττει ο οφειλέτης από εφάπαξ, πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές και άλλα έκτακτα έσοδα. Θεωρείται ότι με τα έκτακτα έσοδα θα πρέπει να αποπληρωθούν στο σύνολό τους τα χρέη του φορολογουμένου, ακόμη κι αν αυτός τα αποπληρώνει κανονικά μέσω μηνιαίων δόσεων.

-Παρέχεται η δυνατότητα για επιτόπιους ελέγχους από την Εφορία με τη συνδρομή της Αστυνομίας σε καταστήματα και επιχειρήσεις ακόμη και σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων.
-Ο φορολογούμενος υποχρεούται εντός 10 ημερών να ενημερώσει το μητρώο της Εφορίας για κάθε μεταβολή στην έδρα, την επωνυμία τη δραστηριότητα και τη διεύθυνσή του.

-Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα για πάσης φύσεως οφειλή σε οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα
-Θα θυροκολλείται η έκθεση κατάσχεσης αν δεν βρεθεί ο υπόχρεος

-Η υποβολή νέας δήλωσης Ε9 θα γίνεται σε χρόνο-ρεκόρ εντός 30 ημερών από τους φορολογούμενους με μεταβολές στην περιουσιακή ή οικογενειακή τους κατάσταση.

-Αλλάζει επί το αυστηρότερον το ποινολόγιο για φοροδιαφυγή και εκπρόθεσμη καταβολή των φόρων με τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα και πέναλτι που κυμαίνεται από 10% μέχρι και 30% επί του φόρου που οφείλεται για καθυστέρηση πάνω από δύο μήνες.

-Τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή και τη μη πληρωμή του φόρου καταβάλλονται εφάπαξ το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση της πράξης από τις φορολογικές αρχές.

Διαβαστε

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση με την Τρόικα για απολύσεις και μείωση εισφορών

Όλο το σχέδιο για τους φόρους στα ακίνητα – Υπολογίστε πόσο θα πληρώσετε για σπίτια, οικόπεδα και χωράφια

Καμία αλλαγή στην προκαταβολή του φόρου εισοδήματος και τον αριθμό δόσεων

Κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Όργιο απάτης! Φτωχούληδες γιατροί, υπάλληλοι υπουργείων και γεωργοί με κρυμμένα εκατομμύρια ευρώ

#TAGS MM