Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε επίσημα έγγραφα η κυβέρνηση παραδέχεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων 2 έως 4 δισ. για 2015-2016

Σε επίσημα έγγραφα η κυβέρνηση παραδέχεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων 2 έως 4 δισ. για 2015-2016

– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
– Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παράδεχεται ότι τα νέα μέτρα θα είναι της τάξεως του 2,7 δισ.
– Οι τελικές αποφάσεις για τα πιθανά νέα μέτρα θα παρθούν τον Αύγουστο του 2013 ανάλογα με το έλλειμμα
– Ένα από τα μέτρα που αναφέρονται είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, άρα περισσότεροι φόροι

Τι κι αν ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της εξαθλίωσης, τι κι αν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αρνιούνται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πιθανότητα νέων μέτρων, έρχονται τα επίσημα έγγραφα του αναθεωρημένου μνημονίου, προκειμένου να τους διαψεύσουν πανηγυρικά.

Σε αυτά τα έγγραφα η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχεται πως υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα της τάξεως των 2 έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015 – 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ

Στα επίσημα αυτά έγγραφα που το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη μεταφράσει αναφέρεται πως εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα ¨κλείσει” σε συγκεκριμένους αριθμούς τότε η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να προχωρήσει σε πρόσθετες μειώσεις φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων, αλλά και σε περικοπές δαπανών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης και στο ενδεχόμενο έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί πλέον να μονιμοποιηθούν.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρει πως ανάλογα με την κυβερνητική αποτελεσματικότητα ενδέχεται να χρειαστούν έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2015 και 2016. 

Μάλιστα, γίνεται αναφορά και στο ποσό των μέτρων για το 2013 και 2014 το οποίο ήταν μεγαλύτερο και στην ουσία αυτό συνέβη γιατί η κρίση ήταν μεγαλύτερη και βαθύτερη, αλλά υπήρχαν και κυβερνητικές αστοχίες και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των άλλων μέτρων κυρίως στο κομμάτι των δαπανών της υγείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗ “ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ”

Σε όλα αυτά τα έγγραφα δίνεται και μία πρώτη γεύση για το ποιά θα μπορούσε να είναι αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα που προβλέπονται από το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Το αρχικό είναι η αύξηση των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, κάτι που σημαίνει περισσότερους φόρους για τους φορολογούμενους, αλλά και ένταξη νέων κοινωνικών ομάδων στη φορολογία που τώρα δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις.

Προβλέπεται επίσης μείωση των απαλλαγών και των εκπτώσεων στη φορολογία, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερο φόρο για τα ελληνικά νοικοκυριά. Φυσικά γίνεται και πρόβλεψη για στοχευμένες περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου, που σε αυτές φαίνεται πως θα ανοίξει πάλι η κουβέντα για απολύσεις στο δημόσιο.

Αναφέρονται επίσης και στις νέες ευκαιρίες στο πρόγραμμα των επενδύσεων για πιο αποτελεσματική στήριξη στην ανάπτυξη, ενώ για όλα αυτά θα υπάρξουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015, τα οποία αναμένεται να αποφασιστούν το αργότερο έως τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα καταρτιθεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη διετία 2015-2016.

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην ουσία επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των συγκεκριμένων επίσημων εγγράφων και μιλά για πιθανά μέτρα τα οποία μάλιστα κοστολογεί περί τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Πηγή:www.capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο: Αφήνουν παράθυρο για νέα μέτρα

Εκτός στόχων μνημονίου η Ελλάδα, νέα μέτρα θα ζητήσει η τρόικα – Μαύρη τρύπα 305 εκατομμύρια στα έσοδα

Μικρότερος ο φόρος στα ακίνητα – Οι αρχηγοί ζήτησαν νέους συντελεστές από τον Στουρνάρα

Στις καθυστερήσεις το φορολογικό – Σε ένα μήνα οι τελικές αποφάσεις – Που κλειδώνει το αφορολόγητο στα ακίνητα και το σχέδιο για τα αγροτεμάχια

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε