Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Στο 1,5% ”κράτησε” το επιτόκιο η ΕΚΤ

Στο 1,5% ”κράτησε” το επιτόκιο η ΕΚΤ
Ανακούφιση για τους δανειολήπτες καθώς στη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αύξησε πάνω από το 1,5% το βασικό της επιτόκιο, κάτι που ο Τρισέ άφησε ανοιχτό να γίνει μέσα στο 2011.
 

Πριν ένα μήνα η ΕΚΤ είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 1,50%, στο πλαίσιο προσπάθειας αναχαίτισης των πληθωριστικών τάσεων στην ευρωζώνη.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του μηνός Ιουλίου, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έπεσε στο 2,50%, έναντι 2,70% το προηγούμενο διάστημα, αλλά υψηλότερα από το καταστατικό όριο της ΕΚΤ που είναι στο 2%.
 
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΕΚΤ βρέθηκε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με τη σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών, ισπανικών αλλά και γαλλικών ομολόγων.
Την ύπαρξη παρεμβάσεων στην δευτερογενή αγορά ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία παραχωρήθηκε μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο επίπεδο του 1,5%.

Αν και ο κ. Τρισέ δεν αποκάλυψε ούτε το εύρος, ούτε τη διάρκεια των παρεμβάσεων αυτών, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ ενισχύει τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα, με την διενέργεια τουλάχιστον μίας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητας, αλλά και τη διατήρηση των αντίστοιχων τριμηνιαίων, «όσο χρειαστεί» και πάντως έως το τέλος του έτους.

Η πρώτη τέτοια δημοπρασία θα διενεργηθεί στις 10 τρέχοντος, σημείωσε ο κ. Τρισέ.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς ομολόγων, στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η απορρόφηση πωλήσεων ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και η ανακοπή της τάσης διεύρυνσης των αποδόσεων των ομολόγων αυτών και άρα του κόστους δανεισμού των συγκεκριμένων χωρών.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η αβεβαιότητα παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα». Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από ισχυρή ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο», συμπλήρωσε ο κ. Τρισέ αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα ανοδικά ρίσκα ως προς τη σταθερότητα των τιμών, σε μια έκφραση την οποία αναλυτές της αγοράς ερμηνεύουν πως υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2011.

Σε μια ευθεία αναφορά στην τρέχουσα κρίση χρέους, ο κ. Τρισέ κάλεσε το σύνολο των κυβερνήσεων χωρών μελών της ευρωζώνης να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για σταθερότητα στην ευρωζώνη και τόνισε ότι πέραν της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας οι οποίες ήδη εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικών μεταρρυθμίσεων, πρέπει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση.

«Εκτιμούμε ότι η υπογραφή των 17 αρχηγών κρατών θα τιμηθεί πλήρως, ταχέως και αποτελεσματικά», είπε αναφερόμενος στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Πάντως, ο κ. Τρισέ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί ερωτημάτων σχετικά με επέκταση των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου.
 

Διαβάστε επίσης :
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε