Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Συντάξεις: Έως 300 ευρώ η εφάπαξ ενίσχυση – Πότε θα δοθεί και ποια άλλα μέτρα είναι στο «τραπέζι»

Συντάξεις: Έως 300 ευρώ η εφάπαξ ενίσχυση –  Πότε θα δοθεί και ποια άλλα μέτρα είναι στο «τραπέζι»

Ξεκινάει σήμερα (14.02.2023) να ξετυλίγεται το κουβάρι των παροχών που θα φέρει η επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που φαίνεται να δημιουργείται, καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις αναφορικά με την εφάπαξ καταβολή χρηματικού ποσού για τις συντάξεις που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό ενίσχυσης γι’ αυτές τις συντάξεις θα είναι περί τα 300 ευρώ και θα αφορά όλους εκείνους που δεν πήραν κάποια επιπλέον στήριξη. Η περίμετρος των ωφελημένων θα είναι περί τις 150.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν 800 με 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Η καταβολή θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, πιθανότητα πριν από την 25η Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα αύριο το πρωί θα υπάρξει μία σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο που ουσιαστικά θα δίνει την πρόγευση του πακέτου που θα ακολουθήσει και θα υλοποιηθεί πριν το Πάσχα.

Έρχονται κι άλλα μέτρα στήριξης

Επιπλέον, με βάση της δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, θα έρθουν και άλλα μέτρα στήριξης, εκτός από το Market Pass που η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου.

Ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρηθεί η εκ νέου χορήγηση της επιταγής ακρίβειας που θα χορηγηθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κλπ).

Παράλληλα στο τραπέζι έχει πέσει, με πολλές πιθανότητες υλοποίησης η παράταση του μέτρου του Market Pass μέχρι και τον Σεπτέμβριο, αντί του Ιουλίου που προβλέπεται σήμερα.

Επίσης δεδομένη θα πρέπει να θεωρηθεί η παράταση ισχύος του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θέατρα, σινεμά, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το μέτρο έληγε στο τέλος του 2022 και επεκτάθηκε κατ’ αρχήν μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Στο συνολικό πακέτο είναι εξαιρετικά πιθανό αν όχι σίγουρο, η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων.

Στόχος είναι να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και ταυτόχρονα να μπει φρένο στην δημιουργία ενός νέου κύκλου «κόκκινων» φορολογικών οφειλών.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 113 δισ. ευρώ και τα νέα χρέη από απλήρωτους φόρους υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για την επανένταξη των φορολογούμενων στις ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις θα προβλέπεται «πέναλτι».

Αυτό εξετάζεται να αφορά την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμισης. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα προστεθούν στο τέλος της νέας ρύθμισης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις