Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα τρία θέματα που συζήτησε η Ελληνική Ένωση Καφέ με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Τα τρία θέματα που συζήτησε η Ελληνική Ένωση Καφέ με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

To ζήτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης συνάντησης μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Καφέ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Συμπληρωματικά τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Καφέ αντιπρότειναν στον κύριο Χατζηδάκη, ότι εφόσον δεν καταστεί εφικτή η κατάργηση του ΕΦΚ, θα μπορούσε εναλλακτικά ένα μέρος των εσόδων που εισπράττει το κράτος από το συγκεκριμένο φόρο και ανέρχονται στα 140 εκατ. ευρώ ετησίως, να διοχετεύεται σε ειδικούς ελέγχους που μπορούν να πραγματοποιούνται στα σημεία εισόδου λαθραίου καφέ στην Ελλάδα.

Ακολούθως, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συζητήθηκε το θέμα των χρησιδανείων για την παροχή εξοπλισμού παρασκευής καφέ στα καταστήματα εστίασης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ένωση Καφέ, αποτελώντας σταθερά αξιόπιστο συνομιλητή της Πολιτείας, ανέδειξε και πέτυχε το 2022 την απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία χρησιδανεισμού εξοπλισμού.

Περαιτέρω εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας

Πλέον η Ελληνική Ένωση Καφέ ως θεσμικός εκπρόσωπος του κλάδου, επιδιώκει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το συγκεκριμένο ζήτημα προς απλούστευση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών, που επίσης ετέθη στον αρμόδιο υπουργό, αποτελεί η τροποποίηση της διατύπωσης του νόμου που αφορά στην απαλλαγή από την υποχρέωση εκτελωνισμού για τον μη καβουρδισμένο ωμό καφέ βάρους έως και δύο κιλών, ο οποίος αποστέλλεται στους εμπόρους και επεξεργαστές στην Ελλάδα για λόγους δειγματισμού.

Σημειώνεται ότι η σχετική διάταξη προβλέπει την δυνατότητα εισαγωγής καβουρδισμένου καφέ βάρους έως και τριών κιλών για προσωπική χρήση, ούτως ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνσή τους από το σημαντικό κόστος των διαδικασιών εκτελωνισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις