Οικονομία

Τέλος στις περικοπές μισθών – Τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα”

"Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο" δήλωσε στη Wall Street Journal ο Κ. Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προειδοποιώντας πως χωρίς την αξιολόγηση της τρόικας δεν θα γίνει εκταμίευση των δόσεων.

“Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές και πιστεύω ότι η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της, γιατί οι υπερβολικές αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας και στους μισθούς που είδαμε ως το 2008 σε σχέση με την παραγωγικότητα έχουν διορθωθεί. Οπότε δεν υπάρχουν πολλά να περιμένουμε από το μέτωπο αυτό” τονίζει ο Κ. Ρέγκλιγκ.

Έχουν περάσει τα χειρότερα

”Έχουν περάσει τα χειρότερα όσον αφορά το βάρος της προσαρμογής. Φυσικά όταν μιλά κανείς με τον μέσο Έλληνα δεν το βλέπει έτσι. Αλλά ως οικονομολόγοι, βλέπουμε τα στοιχεία και διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει γίνει και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο” δηλώνει στην Wall Street Journal ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, στο οποίο είναι αμφίβολο εαν θα συμμετέχει το ΔΝΤ.
”Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το ΔΝΤ μειώνει σταδιακά την συμμετοχή του. Στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν στο ένα τρίτο, στο δεύτερο είναι στο ένα δέκατο. Όσον αφορά την τεχνογνωσία, έχετε δίκιο, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί περισσότερο. Αλλά κανείς δεν περιμένει ότι μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα θα αλλάξει τις διαδικασίες. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν κάποια μέρα στο μέλλον, αλλά όχι στην σημερινή κατάσταση”.

Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η δόση

Μετρώντας μία προς μία τις λέξεις του ο Κ. Ρέγκλιγκ απάντησε στην ερώτηση για το πόσο ανησυχεί από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της τρόικας.
“Η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα εισρεύσουν χρήματα και θα προκύψουν προβλήματα. Ξέρω ότι έχει καθυστερήσει μερικές φορές, αλλά υπάρχει η προσδοκία πως πολύ σύντομα θα έρθει η αποστολή και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί. Υπήρξαν καθυστερήσεις και στο παρελθόν στην Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες”.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2026 – Πόσο θα κοστίζουν οι μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους
Στα 15,90 ευρώ ανεβαίνει από 1η Ιανουαρίου 2026 η διέλευση Ι.Χ. από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, μαζί με αυξήσεις στα διόδια των αυτοκινητόδρομων - Όλες οι αυξήσεις στα διόδια
Διόδια 7
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία – Τι πληρώνουμε μέσω ΑΑΔΕ
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις αναδρομικών, τεκμηρίων και αποβιωσάντων περιλαμβάνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως σήμερα στις 11:00 το βράδυ
Traffic jam with a row of cars on a highway during rush hour in the evening after work. red brake lights of stopped cars on the background of wet asphalt with white lanes at sunset
Εξωδικαστικός για χρέη προς δήμους: Έρχεται αίτηση υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Νέα διάταξη στην εκπνοή του 2025 τροποποιεί το πλαίσιο που άνοιξε για να εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές προς δήμους και νομικά πρόσωπα δήμων άνω των 10.000 ευρώ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, Start up counting finance. accounting, statistics, and analytic research concept