Δευτέρα, 20 Μαΐ
25oC Αθήνα

Υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία – 5% και 5,5% αυξάνονται οι μισθοί τη διετία

Υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία – 5% και 5,5% αυξάνονται οι μισθοί τη διετία

Υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου κηρύσσεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της χώρας για το διάστημα 2023 – 2024. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ύστερα από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, και απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις γίνεται υποχρεωτική για τη διετία 2023 – 2024.

Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης, που αφορούν, μεταξύ άλλων, αποδοχές, επιδόματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.λπ., επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τη Σύμβαση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που κηρύσσεται υποχρεωτική, προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5% από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατά 5% από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Η Σύμβαση, που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), προβλέπει ακόμη ότι, κατά τη θερινή και χειμερινή τουριστική περίοδο:

Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, καταργείται ο όρος που προέβλεπε τη χορήγηση συνεχών ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης στους εργαζόμενους με πενθήμερο και παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να κατανέμει τη διήμερη ανάπαυση εντός της εβδομάδας, αλλά διακεκομμένα.

Κατά τις ίδιες περιόδους, οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολούν τους μισθωτούς μέχρι και μία ώρα επιπλέον την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας σε περίοδο έως 8 εβδομάδων δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες.

Εφόσον η πληρότητα υπερβαίνει το 70%, επιτρέπεται η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης με πρόσθετη αμοιβή ίση με ένα ημερομίσθιο. Αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία, η πρόσθετη αμοιβή είναι ένα ημερομίσθιο, προσαυξημένο κατά 75%.
Η σύμβαση αφορά τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων, για τους οποίους οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται, από 1/1/2023, από 835,64 ευρώ έως 911,34 ευρώ και, από 1/1/2024, από 877,43 ευρώ έως 956,91 ευρώ.

Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας, τροφής και ύπνου (διαμονής στο ξενοδοχείο).

Οι ελάχιστες αμοιβές ισχύουν και για τους εργαζόμενους των ίδιων ειδικοτήτων που απασχολούνται σε εργολάβους, στους οποίους αναθέτει εργασίες, η ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με θετική στάση και της κυβέρνησης, γνωμοδότησε υπέρ της επέκτασης εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στέλνοντας τρία μηνύματα:

Πρώτον, ότι στηρίζονται τα εισοδήματα των εργαζομένων σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε βαθμό σημαντικότερο από τον ήδη αυξημένο κατώτατο μισθό, λόγω της συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων.

Δεύτερον, ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που τόσο πολεμήθηκε από την αντιπολίτευση και θεωρήθηκε ως δήθεν κατάργηση του 8ώρου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4808/2021, μπορεί να λειτουργεί θετικά και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζομένου, αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σχετικά.

Τρίτον, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις Συλλογικές Συμβάσεις εργοδοτών και εργαζομένων, που δεν διατάσσονται φυσικά, αλλά είναι αποτέλεσμα καλόπιστης και παραγωγικής διαπραγμάτευσης, όπως συνέβη και με την εν λόγω κλαδική σύμβαση».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις