Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιατί δεν πρέπει να φιλάτε τον σκύλο σας στο στόμα

Γιατί δεν πρέπει να φιλάτε τον σκύλο σας στο στόμα

Όσοι έχουν σκύλο σπίτι τους, σίγουρα τον θεωρούν μέλος της οικογένειας και τα φιλιά είναι απεριόριστα. Κάνει όμως καλό αυτό;

Όποιος έχει σκύλο για κατοικίδιο σπίτι του σίγουρα δεν μπορεί να αντισταθεί και προσφέρει πολλά φιλιά στο αγαπημένο του τετράποδο! Λογικό, αφού όλοι οι ιδιοκτήτες θεωρούν τα κατοικίδια ζώα τους μέλη της οικογένειας. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ αν είναι καλό να φιλάτε τον σκύλο σας ή αν κάνει καλό να τον αφήνετε να σας γλύφει με τη γλώσσα του;

Μπορεί το φιλί στο στόμα του σκύλου σας να είναι χαριτωμένο, όμως μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Ο John Oxford, καθηγητής μικροβιολογίας στο “Queen Mary University in London”, εξηγεί:

“Δεν είναι μόνο όσα υπάρχουν στο σάλιο του… Οι σκύλοι περνούν τη μισή ζωή τους μυρίζοντας γωνίες και περιττώματα άλλων σκύλων, οπότε είναι λογικό να περιμένει κανείς οι μύτες τους να είναι γεμάτες βακτήρια και ιούς. Επίσης, όπως εμείς δίνουμε φιλί στο μάγουλο όταν γνωρίζουμε κάποιον, τα σκυλιά το δίνουν στο πίσω μέρος τους…”.

Τόσο στο στόμα των σκύλων, όσο και στο στόμα των ανθρώπων, κατοικούν εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Έτσι, είτε τον φιλάτε, είτε τον αφήνετε να σας γλύφει με τη γλώσσα του, μπορεί να μεταφερθούν τυχόν μικρόβια. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι αυτά τα μικρόβια μπορεί να προβούν πολύ επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Ακόμη, και οι σκύλοι μπορεί να κολλήσουν μικρόβια από τους ανθρώπους. 

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιθανότερο να κολλήσουμε κάποιο επικίνδυνο βακτήριο φιλώντας έναν άνθρωπο, παρά το σκύλο μας. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα και αν έχουν κάποια βρωμιά στο στόμα τους, τα σκυλιά την καθαρίζουν αμέσως με τη γλώσσα τους και μέσω της κατάποσης την αποβάλλουν τελικά από τον οργανισμό τους.

Άρα, το σίγουρο είναι ότι με την επαφή με τον σκύλο μεταφέρονται μικρόβια. Όμως, το ίδιο συμβαίνει και με την επαφή με τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε στην εκδήλωση της αγάπης μας ούτε όμως και η λύση είναι να αποφεύγουμε κάθε επαφή. Αρκεί να φροντίζετε την υγεία του σκύλου σας, την καθαριότητα του σπιτιού και το φαγητό που του δίνετε. Οι μόνοι που πρέπει να προσέχουν παραπάνω είναι όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυοι και πάσχοντες. 

Πηγή βίντεο: BRIGHT SIDE

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις