Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Η απόκοσμη τρύπα σε λίμνη της Πορτογαλίας που «ρουφάει» το νερό

Η απόκοσμη τρύπα σε λίμνη της Πορτογαλίας που «ρουφάει» το νερό

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς αντικρίζοντας την τεράστια καταβόθρα σε λίμνη της Πορτογαλίας είναι ότι πρόκειται για ένα απόκοσμο φαινόμενο που μπορούμε να δούμε μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Όσο περίεργο, όμως, και αν φαίνεται, πρόκειται για ένα θαύμα της μηχανικής που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους της περιοχής.

Ο λόγος για την «χοάνη» στην τεχνητή λίμνη Covao dos Conchos που βρίσκεται στο φυσικό πάρκο της οροσειράς Serra de Estrella.

Ο «εσωτερικός καταρράκτης» κατασκευάστηκε το 1955, ούτως ώστε να διοχετεύει το νερό από την Ribeira das Naves στην αντίστοιχη ορεινή λίμνη που βρίσκεται και το υδροηλεκτρικό φράγμα Lagoa Comprida.

Αντί, λοιπόν, οι μηχανικοί να φτιάξουν ένα αγωγό, αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο να δημιουργήσουν μια σήραγγα μέσω του βουνού προκειμένου να εκτρέπεται το νερό από την μια λίμνη στην άλλη.

Με αυτό τον τρόπο, η ευρύτερη περιοχή έχει διαθεσιμότητα σε πόσιμο νερό, ενώ, παράλληλα, παρέχεται και ενέργεια στον υδροηλεκτρικό σταθμό φραγμάτων Sabugueiro που βρίσκεται κοντά στο φυσικό πάρκο.

Η περίμετρος της χοάνης αγγίζει τα 48 μέτρα, ενώ η σήραγγα που «ρουφάει» το νερό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι πρόκειται για δίνη, έχει μήκος 1.519 μέτρων. Γύρω από το στόμιο της σήραγγας έχουν αναπτυχθεί βρύα και θαλάσσια φυτά, προσδίδοντας μια εξωτική εικόνα, ενώ το θέαμα γίνεται ακόμα μια εντυπωσιακό, όταν η λίμνη παγώσει από την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Εκατοντάδες τουρίστες συρρέουν στο σημείο που αποτελεί πλέον αξιοθέατο της Πορτογαλίας, προκειμένου να δουν από κοντά την εντυπωσιακή ροή του νερού και να βγάλουν φωτογραφίες. Βέβαια, η πρόσβαση στο σημείο, δεν μπορεί να γίνει οδικώς.

Γι αυτό το λόγο, υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης στην Lagoa Comprida, απ’ όπου, στην συνέχεια, οι επισκέπτες χρειάζεται να περπατήσουν περίπου δύο ώρες, διανύοντας 9 χλμ.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις