Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ιστορία της σοκολάτας δεν είναι τόσο γλυκιά…

Η ιστορία της σοκολάτας δεν είναι τόσο γλυκιά…

Μπορεί να την τρώτε σχεδόν κάθε μέρα, αλλά να μην ξέρετε τίποτα για την ιστορία της… Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ιστορία της σοκολάτας.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην λατρεύει την σοκολάτα. Δεν ξέρουν όμως όλοι όσοι τρώνε σοκολάτα, την ενδιαφέρουσα ιστορία της… Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς καθιερώθηκε η σοκολάτα σε όλον τον κόσμο;

Η ιστορία της σοκολάτας

Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα.

Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο στη διατροφή τους και για να κατασκευάσουν σοκολάτα. Με τον όρο Αζτέκοι εννοούνται συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες οι οποίες κατοικούσαν στο κεντρικό Μεξικό, και ιδίως όσοι μιλούσαν την γλώσσα νάουατλ και κυριάρχησαν σε μεγάλα τμήματα της κεντρικής Αμερικής από τον 14ο μέχρι τον 16 αιώνα.

Οι Αζτέκοι λάτρευαν το δέντρο του κακάο και το θεωρούσαν ως θεόσταλτη πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος αλλά και για να επιβραβεύσουν στρατιώτες μετά την μάχη.

Συχνά πωλείται ως σκόνη κακάο, μια ξηρή σκόνη που γίνεται με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βούτυρου κακάο από τα σκούρα καφέ, πικρά στερεά κομμάτια. Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση. Παλιά μάλιστα έφτιαχναν ρόφημα και πρόσθεταν πιπεριές τσίλι κάνοντας τη γεύση του εκτός από πολύ πικρή και καυτερή.

Μάλιστα αναμεμειγμένο με μέλι και βανίλια χρησιμοποιείτο ως φάρμακο για πόνους στο στομάχι. Λόγω της εξαιρετικά νόστιμης γεύσης του μείγματος, το μείγμα κακάο δεν έλειπε από κανένα αριστοκρατικό σπίτι στις αρχές του 16ου αιώνα.

Προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή για να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση, κατά το 1.700 μεταφέρθηκε μια τεράστια μάζα από σκλάβους τόσο στην Καραϊβική όσο και σε περιοχές της Αφρικής. Λόγω της πίεσης για επιτάχυνση της παραγωγής, οι σκλάβοι – ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλά παιδιά – είχαν να αντιμετωπίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά των παραγωγών απέναντί τους. Η κατάσταση άλλαξε όταν το 1828 ο Ολλανδός παραγωγός σοκολάτας Κένρααντ Γιοχάνες βαν Χούτεν, έφτιαξε μια μηχανή άλεσης του κακάο που βελτίωσε τον χρόνο παραγωγής του.

Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδινών, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή βίντεο: TED-Ed

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις