Παρασκευή, 12 Απρ.
21oC Αθήνα

Το «πράσινο» κτήριο του ΟΗΕ που εντυπωσιάζει για τον μοντέρνο σχεδιασμό του

Το «πράσινο» κτήριο του ΟΗΕ που εντυπωσιάζει για τον μοντέρνο σχεδιασμό του

Το συγκρότημα του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας συνδυάζει μοντέρνο σχεδιασμό, ενώ παράλληλα, προωθεί και την πράσινη αστική ανάπτυξη, καθώς πρόκειται για ένα βιώσιμο κτίριο που ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το κτήριο που είναι ευρέως γνωστό ως «πόλη των Ηνωμένων Εθνών» (United Nations City) βρίσκεται στο βόρειο λιμάνι της πόλης και έχει σχήμα αστεριού, με οκτώ μεγάλες και άνισες μεταξύ τους ακτίνες, που «βλέπουν» όλο τον κόσμο, συμβολίζοντας και τον σκοπό του Οργανισμού, που επιδιώκει να βρίσκεται σε κάθε περιοχή του κόσμου και όπου που παρίσταται ανάγκη.

Επίσης, το εντυπωσιακό κτήριο που σχεδιάστηκε από την δανική αρχιτεκτονική εταιρεία 3XN αποτελείται από δύο επιμέρους εγκαταστάσεις (campus), ενώ το σύνολο των υπαλλήλων ανέρχεται στους 2.000.

To πρώτο τμήμα (Campus 1) εγκαινιάστηκε το 2013 και στεγάζει 1.700 υπαλλήλους από 107 διαφορετικές χώρες που εργάζονται πάνω σε δέκα διαφορετικούς τομείς. Το κεντρικό κτήριο διαθέτει περισσότερες από 90 αίθουσες συσκέψεων, ενώ έχει και ένα αμφιθέατρο για συνέδρια.

Το δεύτερο τμήμα (Campus 2) φιλοξενεί το τμήμα εφοδιασμού της Unicef, όπου απασχολεί 300 υπαλλήλους, αποτελώντας την μεγαλύτερη αποθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο. Πριν από την κατασκευή του πρώτου τμήματος, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, ωστόσο, πλέον, μπορούν να συνεργάζονται πιο στενά, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και δεδομένα με ειδικούς από διαφορετικούς τομείς.

Με γνώμονα την βιωσιμότητα και την φιλικότητα προς το περιβάλλον, τα βασικά υλικά κατασκευής του συγκροτήματος είναι το γυαλί και το μέταλλο, καταφέρνοντας, έτσι, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 55%. Η οροφή του κτηρίου είναι κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα, φυτικά υλικά που αντανακλούν το φως του ήλιου, μειώνοντας, έτσι, την θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Μάλιστα, 1.400 ηλιακά πάνελ είναι τοποθετημένα τόσο στην οροφή και στην πρόσοψη του κτιρίου, διασφαλίζοντας ότι η ανανεώσιμη ενέργεια παίζει ζωτικό ρόλο στην λειτουργία του κτηρίου. Με αυτό τον τρόπο, η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική, ενώ το κτήριο δεν καταναλώνει μεγάλη ενέργεια όσον αφορά τον κλιματισμό, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι εκπομπές αερίων που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος.

Επιπλέον, έχουν εγκατασταθεί ειδικά μηχανήματα που συλλέγουν το νερό της βροχής, το οποίο, εν συνεχεία χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό διαφόρων χώρων. Επιπρόσθετα, το θαλασσινό νερό διοχετεύεται στο σύστημα ψύξης του κτηρίου, και, έτσι, δεν απαιτείται να καταναλωθεί ηλεκτρική ενέργεια για την ψύξη.

Τέλος, το εν λόγω συγκρότημα έχει λάβει το βραβείο Green Building της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012, ενώ έγινε και το πρώτο συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών που πήρε το πλατινένιο πιστοποιητικό LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις