Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Hurriyet: Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ Μητσοτάκης έδειξε πως οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ χάνουν έδαφος

Hurriyet: Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ Μητσοτάκης έδειξε πως οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ χάνουν έδαφος

Μπορεί για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην θέλει να τον… δει στα μάτια του μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ και την αποθεωτική υποδοχή στο Κογκρέσο, αλλά ο Σεντάτ Εργκίν, πρώην διευθυντής της Hurriyet και κορυφαίος αναλυτής στην Τουρκία, υπογράφει ένα θερμότατο άρθρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με άρθρο του στη Hurriyet, ο Σεντάτ Εργκίν εκφράζει την άποψη πως η ομιλία και η αποδοχή της οποίας έτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ και στο Κογκρέσο, δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον περνάνε κρίση, σε αντίθεση με εκείνες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Ο Τούρκος αρθρογράφος εξηγεί πόσο καλογραμμένη ήταν η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, σημειώνοντας ότι η Κάμαλα Χάρις και η Νάνσι Πελόζι έδειχναν τον θαυμασμό τους στον «απόφοιτο του Χάρβαρντ Μητσοτάκη», συγκρίνοντας ουσιαστικά τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Μπαίνει, δε, στη φιλοσοφία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι έδωσε παραδείγματα από την ελληνική ιστορία κι ενθουσίασε την αμερικανική Γερουσία.

«Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, μεταξύ άλλων προβλημάτων, όπως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και ως απάντηση οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35», επισημαίνει ο αρθρογράφος της Hurriyet. 

Και προσθέτει: «Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει δε στη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ για τη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. 

«Όπως φαίνεται στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, η Αθήνα δίνει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές της απαιτήσεις. Διαθέτει τρεις νέες βάσεις εκτός από τη ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η σημαντικότερη logistics βάση των ΗΠΑ για το μέτωπο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια άλλη εξέλιξη που πρέπει να υπογραμμιστεί», επισημαίνει. 

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εβδομάδας «πως δεν υπάρχει πλέον κανένας Μητσοτάκης για μένα» και ότι δε θα συναντιέται πλέον μαζί του, τονίζει ότι «πίσω από αυτή κρύβεται η αντίδρασή του στην ισχυρή κίνηση που έκανε ο Μητσοτάκης κατά της Τουρκίας, κατά την περιοδεία του στην Ουάσιγκτον». 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις