Πολιτική

“Κεραυνοί” Σημίτη: “Προτιμώ να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες”

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να έχει σαν στόχο να γίνει η αφετηρία για ένα δυνατό ρεύμα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο χαιρετισμό του στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ΣΕΦ.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, υπογράμμισε ότι «η συσπείρωσή μας πρέπει να είναι δυνατή και αποτελεσματική ώστε να αποτελέσουμε βαθμιαία μια ενιαία παράταξη». Κάλεσε να συμπράξουν και άλλοι που πιστεύουν ότι ούτε η Δεξιά ούτε η δήθεν Αριστερά μπορούν να επιτύχουν σταθερή οικονομία, δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούν και κοινωνική αλληλεγγύη που δεν υπακούει στις επιθυμίες των συντεχνιών.

Το πραγματικό διακύβευμα

«Ξέρω, ότι η υπέρβαση της πολυδιάσπασης αποδείχτηκε μέχρι τώρα εξαιρετικά δύσκολη. Εγωισμοί, φιλοδοξίες, δήθεν κληρονομικά δικαιώματα και μη ρεαλιστικές πολιτικές επιδιώξεις συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια μιας κοινής προσπάθειας με όλους που συγκλίνουν στους στόχους μας. Η επιτροπή που δημιουργήθηκε και θα συζητήσει το πρόγραμμα είναι χρήσιμη αλλά δεν αρκεί» επεσήμανε ο κ. Σημίτης.

Μιλώντας με άμεσο τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν συνιστούν συγκροτημένη πολιτική οι καταγγελίες των κυβερνητικών ενεργειών και το όχι στους νέους νόμους ή η ανάδειξη των ανεπαρκειών της κυβέρνησης.

«Οι πολίτες ακούν τους διαξιφισμούς αλλά πρέπει να αντιλαμβάνονται τα ουσιαστικά διακυβεύματα, πώς λύνονται τα προβλήματα», είπε επισημαίνοντας ότι επικρατεί άγνοια ιδίως ως προς την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και των προϋποθέσεων πραγματοποίησής τους.

Επίθεση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ασκώντας αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε τους κινδύνους από τη πολιτική που ακολουθεί και πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, είναι: «η στασιμότητα, οι εξαιρετικά χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η υστέρηση που εντείνεται, η αδυναμία να μεταρρυθμίσουμε, το σύρσιμο χωρίς τέλος. Η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορεί γι’ αυτήν την εξέλιξη. Προτιμά να μη δυσαρεστήσει. Ακολουθεί παλιές συντηρητικές αντιλήψεις και αρχές. Γιατί στην πραγματικότητα είναι ένας εθνικολαϊκιστικός σχηματισμός. Συνεργάζεται στενά με διάφορες συντεχνίες. Προσλήψεις, προαγωγές, τοποθετήσεις πραγματοποιούνται με κομματικοπελατειακά κριτήρια. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των εκπαιδευτικών απορρίπτεται παρ’ όλο που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση αποφεύγει με κάθε τρόπο τον περιορισμό των δαπανών για να μη δυσαρεστήσει. Δεν ενοχλείται από το ύψος των στρατιωτικών δαπανών. Καλλιεργεί την εντύπωση ότι η Ελλάδα συστηματικά αδικείται. Ασπάζεται την άποψη ότι οι Έλληνες υπερτερούμε λόγω ιστορίας, παράδοσης και θρησκείας. Γι’ αυτό και όσοι της ασκούν κριτική εκπροσωπούν κατ’ αυτήν τις σκοτεινές δυνάμεις της διαπλοκής και ξένα συμφέροντα. Η κρίση δεν ξεπερνιέται με τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές. Αντίθετα συνεχίζεται, μονιμοποιείται».

Απευθύνθηκε και στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς υπογραμμίζοντας οτι: «Αριστερή πολιτική είναι η γλώσσα της αλήθειας. Αριστερή πολιτική δεν είναι τα παραμύθια ότι λεφτά υπάρχουν, ότι δημιουργούμε τώρα στην Ελλάδα ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που δεν θα υπόκειται σε ενωσιακούς ελέγχους, η εξαγγελία ότι η Ελλάδα οδηγεί τους ευρωπαϊκούς λαούς σε μια νέα πορεία. Αριστερή πολιτική είναι η πολιτική που εξηγεί, επισημαίνει τις δυσκολίες, έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει. Προτιμώ να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες. Προτιμώ να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες παρά να τους βαυκαλίζουμε. Προτιμώ να κερδίσουμε τη μάχη με την αλήθεια των λόγων μας γιατί τότε μόνο η νίκη μας θα είναι σταθερή και θα υπερβούμε την υστέρησή μας. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια διαφορετική πολιτική στη χώρα. Να προσπαθήσουμε. Να παλέψουμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιατί η Λένα Σαμαρά διακομίστηκε από το Σισμανόγλειο στον Ευαγγελισμό - Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον πρόωρο θάνατό της
Αποτελεί ερώτημα εάν η άτυχη κοπέλα είχε ιστορικό επιληψίας ή καρδιακής βλάβης, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι στιγμής με βεβαιότητα, ποια ήταν η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό της κόρης του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς και η κόρη του Λένα Σαμαρά στην πρεμιέρα της ταινίας «Ευτυχία» 30
Γεωργιάδης για Λένα Σαμαρά: Εξετάστηκε από νευρολόγο στο Σισμανόγλειο που ζήτησε τη μεταφορά της στη νευρολογική κλινική του Ευαγγελισμού
Η Λένα Σαμαρά, υπέστη επιληπτικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα από την οικογένειά της στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, και στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό - Ο υπουργός Υγείας απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι η μετακίνησή της έγινε λόγω έλλειψης προσωπικού
Άδωνις Γεωργιάδης 29
Συγκλονισμένος ο Κώστας Καραμανλής με τον θάνατο της Λένας Σαμαρά - «Φίλε Αντώνη η σκέψη μας είναι σε εσάς»
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έκανε μία ανάρτηση εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποία είχαν έρθει «κοντά» πολιτικά το τελευταίο διάστημα
Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς 1
Ποια ήταν η Λένα Σαμαρά, η κόρη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά που «έφυγε» ξαφνικά σε ηλικία 34 ετών
Η 34χρονη Λένα εμφάνισε επιληπτικό επεισόδιο και διακομίσθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και από εκεί κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στον Ευαγγελισμό, όπου και κατέληξε
Η οικογένεια του Αντώνη Σαμαρά, ο γιος του Κώστας, η κόρη του Λένα και η σύζυγός του, Γεωργία Σαμαρά 46